Annons:
Etikettplaneter
Läst 12429 ggr
AnteMsson
2009-05-07, 18:52

1 Strålningens verkan på materia.

Första delen av min artikelserie där jag börjar behandla bakomliggande aspekter av astrologin. Varför det kan påverka - hur det gör det och varför samspelet i allt är så viktigt. Första delen blir lite lös och avslappnad, utan mängder av fakta, utan tanken är att väcka tanken, så att säga.

Strålningens verkan på materia.

Första delen i en serie.

Jag vill inte med denna artikel, ta ställning för eller emot någon speciell metod eller tradition som någon praktiserar.
Jag vill se om vi kan få ut en viss förklaring till astrologin och på så vis se om vi kan upphöja den till något som få betvivlar istället för något som få tror på men många tycker är en kul grej.

Jag börjar här lite försiktigt att blanda in lite tankar som leder in bakom de slöjor av de läror vi normalt sett ser som astrologi.
Må det vara vilken tradition som helst vi talar om. Universum och himlarna är de samma vare sig man bor i Taiwan eller på Svalbard.
Men för enkelhetens skull väljer jag här den de flesta är kända med.

Jag brukar lite skämtsamt säga att mina barn kan tända lampan i köket och de kan säga att den lyser, men att förstå HUR lampan lyser och vad som får den att göra det, är den egentliga utmaningen.

Jag hyser en viss förhoppning om att denna grundläggande plattform skall väcka ett visst intresse att diskutera och se om man kan implementera i sina egna teorier och tolkningar.
Det jag skriver här är bara grundläggande och mycket öppet för egna tolkningar och efterforskningar.

Trots att vi är många tusen mil närmare solen på vintern än på sommaren så mottar vi mindre värme än på sommaren när vi är längst från solen i vår elliptiska bana.

Planetbanorna.

Vi kan därför dra slutsatsen att avståndet till solen inte har den största betydelsen för värmeupptagningen.
För när solen stiger mot Zenit ökar värmen, vare sig det är sommar eller vinter. Men den största värmen är koncentrerad till midsommar.
Det är således påvisbart att strålarnas vinkel är den enda avgörande orsaken till värmeupptagningen.

Att detta är en vetenskap om hur det påverkar mänskligheten, gör den inte automatiskt till en vetenskap om hur den påverkar individen. Där ligger den stora konflikten i att få astrologi "rumsrent".
Astrologi är en vetenskap som behandlar just vinklar hos strålning och deras observerade effekter på mänskligheten. Om vi tänker den tanken en stund och ser individen som delar av mänskligheten, istället för att bara tänka att varje individ är en solitär enhet.

Nu tänker nog en och annan: "Vad säger han, vadå vinklar?" eller kanske, "Jag bryr mig inte om matematiken, jag tittar bara var planeterna står i stjärntecknen".
Men det är just det. Det är vinkeln på strålningen från stjärnorna som träffar jorden så att de syns på ett visst sätt. Den största tillgång man kan ha inom astrologi om man skall bygga en vetenskaplig tolkning av himlarnas påverkan på jorden är just astronomi, tråkig matematik och fysiken som bara plugghästen i skolan orkade traggla sig igenom.

För att kunna fastställa dessa vinklar och föra tabell över observationer har man delat in stjärnornas "fasta" positioner i solens bana över himlen i stjärntecken och himlarna som ses över barnens födelseplatser i hus. (Jag lämnar medvetet månen därhän i detta nu).

En del blir lite förvirrade av pratet runt stjärntecken och hus, men vi kan säga så här: Stjärntecknen delar himlen i förhållande till vårdagjämningen, medan husen är delning av himlarna i förhållande till barnens platser de föds på.
Egentligen är det inte svårare än att stjärntecknen är de som styr det fysiska och materiella och husen styr intellektuella förhållanden i livet.

Zodiaken är indelad i 360 grader, som alla andra cirklar vilket gör att varje stjärntecken besitter 30 grader av cirkeln.
Namnen och deras symboler känner de flesta till.

En grunduppställning över stjärntecken och fysiska attributen de påverkar är som följer:

Väduren : Huvudet
Oxen : Hjärnan och Nacken
Tvillingarna : Armarna och Lungorna
Kräftan : Magen
Lejonet : Hjärtat och Ryggmärgen
Jungfrun : Tarmarna
Vågen : Njurarna
Skorpionen : Könsorganen och Rektum
Skytten : Höfterna och Låren
Stenbocken : Knäna
Vattumannen : Anklarna
Fiskarna : Fötterna

Dessa tolv stjärntecken är den Naturliga Zodiaken och de har alltid samma positioner i förhållande till varandra. Detta känner de flesta till som sysslar med astrologi. Varför är det så då? Det går vi tillsammans in lite djupare på senare.
**
Men det är nu det börjar** bli intressant ur den synpunkten att se hur vi påverkas av allt detta.
När det nu är så att jordens polära rörelse gör att solen inte riktigt korsar ekvatorn på exakt samma plats varje år vid vårdagjämningen.
Denna ändringspunkt anses inom astrologin vara Vädurens första grad - början av den Intellektuella Zodiaken, vilken ändras västerut varje år med ett helt stjärntecken var 2 156 år.
Den Vediska astrologin räknar lite mer med denna metod, medan den västerländska traditionella astrologin helt missar den aspekten.

Solen i väduren
Så som himlen ser ut nu, 15:24 5/5-2009,
om man tittar till väster i Sveriges centrala delar (geografiskt).

Men vi sade tidigare att astrologi är att se till vinklar i vilken strålning träffar jorden.
Den detaljen missar de flesta astrologiska traditioner - det är kanske inte konstigt alls, med varför saker faller sig som de gör. Att sia om något är att förutse och ju fler parametrar man har, desto mer korrekt borde ju bilden man får av ett förlopp vara.
Ur materialistisk kortsiktig synvinkel gör denna skiftning lite till ingenting, men ur mystikerns sätt att se på det är det nödvändigt och i fullständig harmoni med den spiralformade evolutionsstegen som finns i både en galax och en tussilago, vilken syns överallt i naturen.

Jordens poler

Efter 25 868 år och ett helt slutfört varv av polernas lutningspunkt, möts den naturliga och intellektuella zodiaken och en ny era tar sin början.
En ny evolution påbörjas.

Det har ju kunnat påvisas att klimatförändringar påverkar vårt temperament kortsiktigt - vi mår annorlunda beroende på årstiderna - och detta kan också påverkas långsiktigt av de fjärran stjärnorna vilket leder till det vi kallar evolution och utveckling.
Solens strålning bekräftar detta genom att beroende på vinkeln, växer saker sig kraftigare och får liv, eller att få de samma att vissna - samma strålar.
De fjärran stjärnornas strålning har liknande effekter i flora och fauna och kan således påverka det vi kallar mänskligheten och civilisationen.
Dess uppgång, blomstring och förfall.

© Text, bild och layout: Astra et Clerum
- 2009 E.V.

Detta material får kopieras fritt och användas av alla. Spridning får ske i oförändrad form och enbart mot skäliga kostnader för eventuella utskrifter och porto.

Till nästa artikel, del två, tänkte jag skriva lite om planeterna och varför de är där de är i solsystemet och hur deras avstånd i förhållande till jorden och varandra är betydelsefullt. Dessutom lite om varför de har fått de egenskaperna de anses ha.

Annons:
AnteMsson
2009-05-07, 19:46
#1

Denna artikel kan också fås som skyddad pdf-fil om man önskar.

Då kan man skriva ut den, läsa den och dela den, men man kan inte ändra innehållet.

medde
2009-05-07, 21:56
#2

En mycket trevlig och intressant artikel tycker jag. Tack för en bra läsning. Ser klart fram imot dom kommande.

Mvh /medde Sajtvärd astronomi

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

szirius
2009-05-08, 00:10
#3

trevlig läsning.Lite OT kanske, men apropå årstiderna, så har jag läst om hur man inom esoteriken jämfört folkgruppers temperament med varandra och tyckte innan att det varit lite väl rasistiskt och fördömande.Men så har jag haft detta i bakhuvudet i några år nu och UPPLEVER i verklighet tex vilken skillnad det är på människorna i stort i det varma, soliga landet jag bor i nu - och vad det också gör med MITT temperamentGlad.Mörker, ljus, värme, kyla - allt påverkar oss på ett djupt själsligt sätt…självklart egentligen, men ändå magiskt…

AnteMsson
2009-05-08, 00:34
#4

#3

Ja, men det du säger är väl helt och hållet inom ämnet. Eftersom årstidsväxlingarna kommer just av jordaxalns vinkel i planetbanan.

Allt från hormonella till fysiska krämpor via psykologiska besvär kan ju mildras eller i vissa fall till och med "botas" bara genom att byta plats man bor på. Det behöver inte ens vara stora skillnader för att göra stor skillnad.
Ja, vi får ju inte glömma bort att symptomen kan förvärras också, men vi kan ju hålla oss lite positiva :-D

[MargaretaA]
2009-05-08, 01:13
#5

Det förklarar kanske varför Norrlänningar är annorlunda än folk söderöver. Eftersom jag är född norrlänning själv (och kanske part i målet) så kan jag lätt se skillnad på folk där jag bor nu i sörmland och mina släktingar i lappland.

Även nedflyttade Norrlänningar behåller en del av sin gamla "stil" men den verkar att blandas ut med åren… eller inbillar jag mig bara?

AnteMsson
2009-05-08, 01:26
#6

#5

Jag skulle nog inte påstå att du inbillar dig.
Just utblandningen kan ju också komma av de samma orsakerna som annan påverkan.
Just antalet ljustimmar är ju en avgörande del för det mesta livet och en av orsakerna till att vissa arter inte klarar att leva vid vissa breddgrader. I tillägg till värmen naturligtvis.
Mängden ljustimmar beror ju också på jordens lutning, så Varför skulle du inbilla dig. Kanske är du bara mer noga med detaljer ;-)

Men man kan ju driva upp växter med artificiellt ljus i hemmet även om temperaturen inte är optimal.
Men man kan inte driva upp dem i mörker med artificiell värme och optimal temperatur.

Så vi kan utgå från att ljuset i alla fall är mer avgörande än temperaturen. Men även här är det inte att bortse från med vilken vinkel ljuset kommer, eftersom blomknoppar och liknande, hos växter, är anpassade att ta emot ljuset från "rätt" håll.

Annons:
[MargaretaA]
2009-05-08, 02:01
#7

okej

tack för ditt svar - det ger en del att fundera på Glad

AnteMsson
2009-05-09, 07:32
#8

#7

Då får du inte missa del två då, som kommer upp under dagen.

Skall lägga mig för att vila lite nu, så skall jag ordna till bilder att illustrera med om ett par timmar.

Cristine
2009-05-09, 11:30
#9

Det ska bli intressant att få läsa nästa artikel!

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

AnteMsson
2009-05-09, 11:32
#10

Den ligger uppe nu.
- Planeternas förhållande i solsystemet.

Farwuq
2013-04-01, 10:01
#11

putt

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Moonwing
2013-04-01, 20:58
#12

Kanonbra förklarat!..då är frågan om den globala uppvärmningen dock en sas "naturlig följd" av jordens rörelse..mycket intressant!

Tack för att du puttade, Drakis!

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Farwuq
2013-04-02, 06:46
#13

🙂

Det var så lite (så länge man puttar här inne och inte pruttar är det ok).

😛😉

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Moonwing
2013-04-02, 12:39
#14

😃😉

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Upp till toppen
Annons: