Annons:
Etikettplaneter
Läst 10610 ggr
[MargaretaA]
2008-09-11, 12:39

Planeterna

Inom astrologin är varje planet förknippad med vissa funktioner. Även om Solen, Månen, Asc och MC inte är planeter i egentlig mening, brukar man ändå för enkelhetens skull använda den benämningen.

Ascendenten - ASC - Porten till den Yttre Världen

Ascendenten, eller Tecknet i Stigande, är det zodiaktecken som stiger i öst vid tidpunkten för födelsen. Man kan säga att den kanaliserar våra förväntningar av livet. Det första intrycket stannar hos oss under dagen och påverkar varje kontakt och varje händelse. ASC kanaliserar alla andra energier som är aktiverade i horoskopet och arbetar för att uttrycka dem. Den beskriver hur vi lever ut vårt födelsehoroskop och hur vi konfronteras med vår miljö, skapande en viktig del av vår identitet. Om Solen beskriver vem vi är, visar ASC den väg vi väljer för att upptäcka vår verkliga identitet.

Mitthimlen - MC - den sociala ställningen

Medium Coeli också kallad MC eller Mitthimlen är den högsta punkten på horoskopet. Det markerar också början (spetsen) på det tionde huset. Direkt motsatt till den lägsta punkten på horoskopet där man finner spetsen av det fjärde huset, Imum Coeli eller IC. MC symboliserar generellt på det medvetna medan IC representerar det undermedvetna.

MC: s position i ditt horoskop avslöjar hur du beter dig i den yttre världen, detta inkluderar din roll i samhället och din sociala position, och ibland, din grad av framgång. MC beskriver också din professionella inriktning, var dina talanger ligger och hur du gör när du planerar din karriär. En noggrann uttydning av dina professionella ambitioner måste inkludera planetpositionerna i tionde huset och deras aspekter till de andra planeterna.

solen.jpg

Solen - det kreativa självet

Precis som solen i rymden är i centrum av solsystemet, är Solen i astrologin den centrala kärnan i din personlighet. Varje planet som cirklar runt solen representerar en speciell del av din personlighet - Venus beskriver hur du älskar och Saturnus visar hur du relaterar till ansvar t ex - så är Solen dirigenten i din personliga orkester, givandes mening och sammanhang i den helhet som är du. Det är den delen av dig själv som du identifierar dig med, din känsla av "självet". Dess tecken - ditt soltecken - och husposition, såväl som de aspekter den gör till andra planeter, beskriver din verkliga potential; det "du" du är allra längst in och strävar efter att uttrycka, likaväl som din vilja, dina mål och syften. Där den feminina Månen representerar din Själ, representerar den maskulina Solen din Ande. Dess position i horoskopet visar också på vilket sätt din syn på livet har påverkats av din far.

manen.jpg

Månen - den emotionella attityden

Månen representerar den intuitiva, instinktiva sidan av din personlighet. Hur du relaterar till andra, dina instinktiva känslor och vanemässiga reaktioner, din relation till din mor och din familj är allt styrd av den feminina, passiva och känsliga Månen. Värderingar, den allmänna inriktningen och "atmosfären" av det tecken Månen står i ditt horoskop och de aspekter Månen gör till andra planeter, avslöjar mycket om ditt barndomshem och din uppväxt, dina rötter och ditt förflutna. Den är förbunden med omvårdnad och trygghet.

merkurius.jpg

Merkurius - det mentala uttrycket

Merkurius, planeten döpt efter den kvick-tänkte Gudarnas budbärare, styr över kommunikation av alla sorter. Det tecken och hus den står i samt aspekterna den bildar till andra planeter visar inte bara hur du kommunicerar, utan vilket sorts intellekt du har - hur du tänker och resonerar - och hur, och vad, du lär dig. Dess position visar också relationerna till dina syskon - eller brist på dem. Mer än något annat är den intresserad av att skapa kontakter. Den styr också alla former av handel och affärer.

venus.jpg

Venus - hur vi älskar

Venus visar hur du relaterar till, och samarbetar, med andra och på hur du älskar. Medan Månen symboliserar modern, och all moderlig omsorg och kärlek, är Venus, kärleksgudinnan en vacker ung kvinna. Venus tecken och husposition, och de aspekter den bildar till andra planeter, visar hur du attraherar andrar och din attityd till romantik. Den mjukar upp alla planeter den kommer i kontakt med. I en kvinnas horoskop, visar Venustecknet din typ av femininitet och sexualitet, medan den i en mans horoskop avslöjar vilken typ av kvinna du dras till. Den visar också vad du tycker är vackert, harmoniskt och åtråvärt och vad du njuter av. Venus härskar också över konst och musik.

mars.jpg

Mars - viljan att överleva

Den eldiga och dynamiska planeten Mars, styr över din viljestyrka, sexualitet och drivkraft. Dess tecken och husposition, samt de aspekter den bildar till andra planeter, visar din energi och motivation. Det är aktionsplaneten, som avslöjar var, och hur, du visar självsäkerhet och mod - och aggression. Den styr också över din sexualdrift. I en mans horoskop beskriver den också hans typ av maskulinitet, medan den i en kvinnas, visar vilken typ av man hon dras till.

jupiter.jpg

Jupiter - guiden till högre insikter

Den Optimistiska Jupiters position i ditt horoskop visar var, och hur, du kan växa och vidga dina vyer. Jupiter styr över din livsfilosofi - likt läraren och guiden - som representerar visdom och din förmåga att hitta en mening med existensen. Dess tecken och husposition, och de aspekter den bildar till andra planeter, beskriver din livsväg och karriär. Den är också lyckobringaren, men eftersom den expanderar allt den rör vid, kan den också skapa inflation och överdrifter. Den styr över långväga resor och upptäckter av alla slag.

saturnus.jpg

Saturnus - det nödvändiga ansvaret

Saturnus visar din inställning till ansvar och förpliktelser och är planeten av Karma, begränsningar, hämningar och inskränkningar. Saturnus tecken och husposition, samt de aspekter den gör till andra planeter, visar var, och varför, du saknar självförtroende eller är rädd, och var dina verkliga livsläxor måste läras. Saturnus saktar ner och hämmar andra planeter den kontaktar. Den visar din relation till auktoritet och din status i världen. Dess position avslöjar var, och hur, du kan förverkliga dina ambitioner och ge ditt liv en fast grund.

uranus.jpg

Uranus - frigörelsens process

Uranus, planeten som står för plötsliga förändringar, bringar insikter och plötslig inspiration. Dess husposition i ditt horoskop, samt aspekterna den gör med andra planeter, visar hur Uranus påverkar dig personligen. Uranus avslöjar var du är som mest unik och inom vilket livsområde du ges den största möjligheten till utveckling och förändring. Dess inflytande har beskrivits som vinden som blåser bort sanden från en dold stad, avslöjar Uranus ditt sanna jag. Den visar också din attityd till auktoritet, och till det som är nytt.

Eftersom den rör sig så långsamt runt Solen, tar det ungefär tio år att resa genom ett zodiaktecken, vilket betyder att du kommer att dela dess teckenposition med hela din generation.

neptunus.jpg

Neptunus - det kosmiska medvetandet

Neptunus är mysticismens, drömmarnas och idealens planet. Dess husposition och aspekterna den gör till andra planeter i ditt horoskop, visar hur den påverkar dig personligen. Den beskriver vilken sorts fantasi du har, vad som inspirerar dig, din speciella sorts individualism, och dina drömmar. Den intresserar sig också för allt osett; dina psykiska förmågor och din sensitivitet gentemot atmosfären runt omkring dig. Medan Saturnus står för gränser, längtar Neptunus, oceanens härskare, efter frihet från inskränkningar, och kan därför bli orealistisk. Den härskar också över falsk glamour, bedrägeri och illusion.

Eftersom Neptunus tar ungefär fjorton år på sig att resa runt zodiaken, delar du dess teckenposition med hela din generation.

pluto.jpg

Pluto - oundviklig förvandling

Döpt efter den Romerska guden av underjorden, styr Pluto det undermedvetna. Den är massornas planet och står för återfödelse, förändring och förvandling. Dess husposition och aspekterna från andra planeter, visar på dina omedvetna motivationer och dina mest - dolda - känslor. Den hemlighetsfulla Pluto ger djup och passion till alla planeter den berör, och gör det svårt att vara objektiv och distanserad.

Eftersom Pluto är planeten längst bort från Solen, tar det mycket lång tid för den att resa genom zodiakens tecken och på samma sätt som med Uranus och Neptunus delar du dess inflytande med hela din generation.

Annons:
FiaH
2008-09-11, 21:22
#1

Tack för en jätte intressant artikel.Skrattande

LenaR
2009-04-03, 01:36
#2

Och här kommer jag med mina frågor igen…

Jag förstår inte ascendentens betydelse i ett horoskop. Det där att asc kanaliserar horoskopets energier, och visar vägen för att hitta vår identitet. Kan du ge ett exempel på hur du menar, Margareta?

Som alltid, mycket tacksam för svar!

Glad


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

[MargaretaA]
2009-04-03, 02:28
#3

Det är ju ASC som är startpunkten för 1;a huset och bestämmer i och med det också de andra husens (livsomrädenas) placering i tecken. Så hela horoskopet - hela pusslet med alla bitarna - som kan beskrivas som vår identitet - utgår därifrån.

Sen får jag erkänna att texten ovan är ganska knepig att förstå, (det är inte jag som har skrivit den).

Det är svårt att ge ett exempel utan att det samtidigt blir en hel horoskopstolkning av det. Det är det som är det fina men också svåra med horoskop - det går liksom inte att plocka ut småbitar ur helheten om man vill ha bra förklaringar.

Det är natt nu, men jag ska försöka hitta lite mera lättfattliga beskrivningar av ASC i morgon. jag är så otroligt dålig på att formulera med egna ord så att nån fattar.

Jag återkommer.

Putta gärna upp tråden och påminn mig i morgon Flört

[MargaretaA]
2009-04-03, 12:25
#4

Här finns en bra beskrivning av ASC. http://www.astrologi.nu/horoskop/4201-horoskop-ascendenten.html

När du är inne på den sidan, så kolla i spalten till vänster - under punkt 4. Horoskopets kombinationer.

Om du går ner en bit så ser du rubriken Husen i Zodiaken.

Där finns en beskrivningar för hur husen färgas beroende på vilket tecken de börjar i.

För din del som har ASC i slutet på ett tecken är det närmare sanningen att titta på det följande.

exempelvis jag som har ASC i slutet på Jungfrun ska läsa avsnittet om Ascendenten i Vågen.

Förhoppningsvis ger det några svar. Annars får du fortsätta att fråga Flört

LenaR
2009-04-04, 14:10
#5

Vi får se! Jag får väl läsa på ordentligt först…

Skrattande


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

[BigMama]
2009-04-13, 14:21
#6

Som svar på min egen fråga, fnns en hel del att läsa här förstås…

Annons:
LizaT
2012-02-23, 19:20
#7

Jag har svårt att förstå PLutos arketyp. Den kanske är en lägre, och mera kollektivt och därmed starkare uttryck för de energier som Mars står för, dvs inom den moderna Astrologin.

PLuto i Stenbocken kan tolkas som växande kapitalism vid makten fram till år 2022, vilket gör att vissa går nere i sina sociala ställningar, och folket trampar ner de. Det blir en djupgående förändring. Alla som ser neråt istället för på sina avlägsna mål uppe, kommer falla neråt själva under PLutos inflytande i Stenbocken. PLuto förstör det som redan är svagt, och den har ingen medkänsla, så det gäller att vara högt upp medan Pluto står i Stenbocken, om man har svagheter.  Söta bebisar måste vara lydiga, duktiga och strävsamma små barn, och satsa på segheten. Vill man hänga med måste man bara klättra upp och vara individualist, ensam varg, hålla sig till sin plan och sitt mål, sin kultur medan Pluto står i Stenbocken. Man får inte vara barnslig, okoncentrerad och skojig under nästa tio års period.  PLuto i Stenbocken kan vara bra för äldreomsorg som då får större status, eftersom Stenbocken tycker så mkt om äldre.

PLuto anses vara en dvärg planet, så den har själv tappat  staus för något år sedan.

Upp till toppen
Annons: