Annons:
Etikettallmän-astrologi
Läst 11352 ggr
[greenseng]1
2014-07-14, 02:59

Horoskopskartans utveckling

Varat roterar. Därom råder ingen tvekan. Och våra urfäders urfäder hade förmodligen lagt märke till detta. Sedan om de såg det som att jorden snurrade eller att hela alltihopa snurrade kring jorden spelar mindre roll. Allt är ju relativt.

  Varat roterar. Därom råder ingen tvekan. Och våra urfäders urfäder hade förmodligen lagt märke till detta. Sedan om de såg det som att jorden snurrade eller att hela alltihopa snurrade kring jorden spelar mindre roll. Allt är ju relativt.

Man lade också märke till solens och planeternas rörelse genom stjärnbilderna och drog slutsatsen att allt var cirkulärt. Därför bör de första avbildningarna av detta, de första horoskopen, varit runda. Vilket de förmodligen också var. Fast ibland hade det inte varit helt fel med en liten hemtrevlig tidsmaskin så man kunde se efter själv.

Men trots detta så såg ett horoskop från medeltiden ut så här:

Stor bild här.

Det ser ju allt annat än runt ut. Det är svårt att tänka sig något mer fyrkantigt.

Personligen tror jag det är färgat av en religiös indoktrinering. Nämligen tanken om världens fyra hörn.
Jag undrade alltid över vad de kunde mena med världens fyra hörn. Har världen fyra hörn? Om jag seglar ut på havet, kommer jag då helt plötsligt att komma fram till ett hörn? Förmodligen inte. Men när jag tittar på ovanstående bild så får jag en viss förståelse för hur de tänkte. Och inser, med en viss känsla av tillfredsställelse, att jag förmodligen inte är den enda som snöat in på detta med världens fyra hörn.

Tänk dig att du står på en plats med god utsikt. Du tittar bort mot horisonten. Någonstans i öster ser du solen gå upp. Sedan går den ned någonstans i väster.

Ser kanske ut någonting så här:

Bild 2a

Stor bild här.

Den böjda linjen som är orange markerar ekliptikan som följer stjärnbilderna i zodiaken. Den vertikala gröna linjen markerar Söder, alltså meridianen som också är MC. Den horisontella gröna linjen markerar horisonten.

Och här är samma bild utan land:

Bild 2b

Stor bild här.

Lägg märke till att klockan är 00:00 på natten. Men ändå ganska ljust. Vi är högt i norr där ibland natt blir till dag.

Positionen i öster där solen går upp kallas med ett fint ord för Ascendenten. Positionen där den går ned i väster kallas Descendenten. Om du vill på ett enkelt sätt illustrera detta med en bild så gör du en cirkel. Och drar en horisontell linje genom mitten på cirkeln som symboliserar horisonten från Ascendenten till Descendenten. Vi antar att du står vänd någorlunda mot söder. Så Ascendenten hamnar nu till vänster och Descendenten till höger. Anledningen att du står vänd ungefär mot söder är för att solen står som högst i söder. Men mer om detta senare.  Du kan också fylla cirkelns omkrets med stjärnbilder. Och om du har lust kan du ju lägga in lite planeter också.

Bild 3

Stor bild här.
Du har just nu ritat upp ditt första horoskop. Gratulerar!

Sedan börjar du stillsamt fundera på om det kan finnas någon betydelse i att något ligger ovanför horisonten och att något ligger nedanför.  Horisonten visar nu allt som ligger ovanför jordytan. Man ser ju trots allt allt som ligger ovanför tydligt och klart. Men det som ligger nedanför ser man inte. Så… kanske det som ligger ovanför är det som är tydligt och klart i livet. Vänner, karriär och liknande. Och det som är utåtriktat i vårt psyke.

Medans det som är nedanför är det dolda och gåtfulla. Hemligheter, det fördolda, dödsriket och vår mer dolda inre psykiska sfär. Barndomens förträngda minnen.

Om du kallar den delen nedanför horisonten för "1" och det som ligger ovanför för "2" så har du antagligen avbildat det första hussystemet.

Vårat Hus 1 här står alltså då i vårat lilla enkla horoskop för det fördolda och hemlighetsfulla i världen och en människa. Hus 2 blir då dess motsats. Det öppna och klara i världen och människan.

Vårat lilla horoskop här visar alltså fram både världen och människan. Som om de vore ett. Och det kanske ligger mer i det än man först kan föreställa sig.

Och… det här är ju jättebra. Men… det hade kanske varit kul med lite mer. Det känns lite begränsat på något sätt. Även om enkelheten faktiskt är en smula tilltalande.

Men om vi nu har en linje eller axel (som det också kallas) som går från vänster till höger, varför inte ha en linje som är lodrät?

Som går från ovan till nedan. Eller… från söder till norr. Vi står ju i mitten och tittar mot söder så norr bör då bli bakom oss. Eller under oss. Detta är ju en enkel vad man kallar för 2-dimensionell avbildning så det blir lite marigt med riktningarna i 3 dimensioner. Eller i det man kallar rums-riktningar. Norr eller nedan? Söder eller ovan?  Men vi testar i alla fall.

Och då springer vi plötsligt på vårt första stora problem. Helt oväntat. Skall vi låta den lodräta linjen avbilda zodiakens högsta punkt? Eller skall den avbilda den punkt då solen står högst på himlen? Alltså söder. Dessa är sällan lika eftersom zodiakens bälte lutar en aning jämfört med ekvatorn. Zodiakens högsta punkt är alltid 90° eller vinkelrät gentemot Ascendenten. Asendenten är rakt åt vänster och Zodiakens högsta punkt är rakt upp. Men det sammanfaller sällan med söder eftersom Ascendenten sällan står riktad rakt mot öster. Utan för det mesta i nordost eller sydost. Och som vi snart skall se är detta betydligt viktigare än man kanske först tror.

Men… varför krångla? Eller… det kanske är dags att börja krångla? Vi drar helt enkelt en lodrät linje i mitten av cirkeln och ser den som en linje som går från söder till norr. Och längst upp vid linjen sätter vi benämningen MC. Det är en förkortning för Medium Coeli. Det betyder himmelsknut eller himmelsmitt och markerar ekliptikans eller solbanans högsta punkt på himmelen vid det aktuella tillfället. Alltså där solen kommer att stå som högst i söder. Och den är alltså ca 90° gentemot väderstreckens öster och väster. Men i vårat hemgjorda horoskop kommer den istället att ha 90° mot Ascendenten och Descendenten. Men just nu så bryr vi oss inte om den lilla detaljen. Ignorance is bliss.

Och längst ner så sätter vi beteckningen IC på den lodräta linjen. Och det står för Imum Coeli. Vilket direkt översatt betyder botten av himlen.

Bild 4

Stor bild här.

I vårt lilla horoskop så ser vi nu en cirkel med ett kors i. Och vi har då fyra rutor i horoskopet, de så kallade kvadranterna. Och axlarna här, Asc-Dsc MC-IC, ansågs vara väldigt viktiga i den gamla astrologin. Och är det också idag.

Om en planet råkade ligga väldigt nära någon av dessa axlar så förstärktes dess betydelse avsevärt. Speciellt om det handlade om Asc eller MC. Planetens energi anses då ha ett betydligt större inflytande i horoskopet.

Men de här fyra kvadranterna. Är det världens fyra hörn? Det var vad jag först trodde. Men om man tittar lite närmare på den första bilden så ser man längst in en kvadrat där det står namn och data. Men utanpå den är en annan kvadrat som står snett. Alltså vriden 90°. Längst upp på den kvadraten står talet 10. Och om man följer det vänstra och högra strecket som går ned till den lilla kvadraten så får man en triangel som pekar upp mot talet 10. Och om man tittar längst ner i bilden så har man en liknande triangel som pekar mot talet 4. Och till vänster pekar den mot talet 1. Och till höger mot talet 7. Och detta tror jag faktiskt symboliserar världens fyra hörn. De är ju faktiskt utformade som hörn.

Man ser inte korset här. Men tankemässigt är bilden uppbyggd av ett kors. Att man utformade det så här var förmodligen inte bara för att det var lättare att rita upp än att hålla på med cirklar. De fyra hörnen här ansågs som extremt viktiga punkter.

I vårat egna horoskop så har vi än så länge bara fyra kvadranter. Eller, om man så vill, Hus. Längst ner har vi nu Hus 1 och Hus 2.

Hus 1 är då längst ner till vänster.
Ovanför horisonten har vi Hus 3 och 4 där Hus 3 är längst upp till höger och Hus 4 till vänster. Och det är ju en bra början.

Men… man ville ha mer.

Så man lade till två axlar till. Och delade upp varje kvadrant i två lika stora bitar. Och plötsligt sitter vi med åtta Hus. Och det finns astrologer som använder detta system än idag.

Men… till sist tyckte man väl antagligen att man kunde ta steget fullt ut och ha tolv hus. Jag menar… det finns ju tolv stjärntecken så varför inte ha tolv hus? Och sagt och gjort. Och så hade vi det systemet vi faktiskt har idag.

Bild 5

Stor bild här.
Men hur detta egentligen växte fram vet man nog inte exakt. Det fanns förmodligen flera skolor och olika system i olika delar av världen. Och dessa influerade naturligtvis varandra. I ett system kanske tolv hus växte fram direkt. I ett annat pusslade man med kvadranterna. Och när det hela mognat till sig och dimman skingrats så satt man med det systemet som används idag.

Och så småningom förändrades den medeltida fyrkantiga kartan till våra dagars runda.

Bild 6

Stor bild här.

Vi ser nu att kartan förändrats avsevärt. Stjärnbilderna är vackert utmålade och har lika stort avstånd till varandra. Däremot så kan man inte säga detsamma om husen. De har väldigt olika storlek (om man inte använder Lika Hus-systemet) och MC (husspets 10) är inte längre riktad rakt upp i kartan. Den ligger mycket mer åt vänster i denna karta. Och kan faktiskt ligga lite var som helst på den övre halvan i en karta.

I de förra kartorna så var det som om vi såg allt när vi stod och tittade lokalt på jorden vänd direkt mot söder. Nu står vi istället riktade mot ekliptikans eller zodiakens högsta punkt. Och vi har zodiaken som ett egentligt referenssystem. Och i och med att husen räknas ut beroende på avståndet mellan Ascendenten och Mc-IC så får de oftast olika storlek. Och ju närmare MC är till Ascendenten eller Descendenten, desto mer olika storlek får husen.

Man kan kanske dra slutsatsen att förr var man mest intresserad av att avbilda systemet så att det skulle se ut ungefär som om man gick ut och tittade mot söder. Den lokala vyn av världens fyra hörn var mer intressant då. Den var betydelsefull på ett helt annat sätt än idag. Man hade också en mer mytologisk färgning av husen. De kunde vara hemvist för andevarelser av de mest skiftande karaktär.

Så om vi ser ett horoskop idag där husen är så små på ett ställe att det är nästan löjligt så var det helt normalt för våra förfäder.

De såg det helt enkelt inte. I deras system såg ju husen alltid lika stora ut. Sedan om de var det egentligen eller inte, det var en helt annan sak. Den enda uppfattning de kunde få om saken var om de tittade på i vilka tecken husspetsarna var i. Om Hus 10, 11, och 12 var i samma tecken så kunde man ju dra vissa slutsatser. Men man får ju inte samma överblick av helheten som vi har idag. Dessutom var ju klassiska aspektkonfigurationer ofta helt förstörda med det gamla systemet. Men förr hade man oftast en lista på aspekterna och ritade inte ut dem. Dessutom såg man orbisar på ett helt annat sätt. Planeterna var de som mest satte värdena på orbisarnas storlek. Inte typen av aspekter.

Det kan ibland ge en viss pirrande känsla i maggropen när man tittar på ett horoskop med den gamla tekniken. Det ligger magi och gåtfullhet i luften om man försöker ändra om sättet att se saker likt våra förfäder gjorde. Idag har astrologin blivit mer vetenskapligt psykologisk. Men båda sätten har väl både sina för och nackdelar.

cu

हूं

Annons:
Kyllan56
2014-07-26, 12:49
#1

Underhållande och informativt skrivet. 

Idag med datorprogram har mycket av kunskapen glömts bort och många känner inte längre till hur man en gång i tiden ritade upp ett horoskop. Själv började jag 1985 innan datorprogram när att räkna ut och rita ett horoskop med hus och planeter och deras aspekter, var ett hantverk. Jag tyckte t.o.m. att det var kul och la mig vinn om att dt skulle bli så fint som möjligt. Dessutom medförde det en större vetskap om vad planeterna och dess vinklar befann sig. Bara en sådan sak att om man är född vid solens uppgång ligger Solen vid Ascendenten. Små riktlinjer men ack så viktiga, för annars blir hela horoskopet fel. Nu är ju informationen så mycket mer som du skrivit greenseng. Du är kunnig på sådant som jag borde kunna men jag lär mig mycket av dig. Så tack för denna fina artikel!

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Farwuq
2014-07-26, 19:15
#2

👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[greenseng]1
2014-07-26, 23:03
#3

#1

  Tack. 🙂

  Hur horoskopskartan har utvecklats är intressant. Tecknen är naturligtvis intressanta. Hur kom kom kunskapen om dem till? Hur tänkte man? Varför valde man att dela in zodiaken i just tolv tecken? Och varför är gränserna där de är? Och varför har tecknen den betydelse de har?

För att lösa de frågorna så måset man nog gå långt tillbaka i tiden.

Sedan kommer hussystemen till. Och då kommer andra frågor fram. Hur tänkte de som tillverkade dem? Antagligen har stjärnhimmelens utseende när den stiger upp vid horisonten betydelse här. Zodiaken stiger upp med olika hastighet vid olika tidpunkter på dygnet. Och i de flesta Hussystem så avspeglas det med att husen då får olika storlek.

Problemen här uppstår på grund av att man blandar två olika referenssystem. Zodiakens eller ekliptikans system och de fyra väderstreckens system. När man blandar två referenssystem så uppstår ofta svårlösta problem. Jämför med kvantmekaniken där man blandar partikelsystem med vågsystem. Eller när man blandar två referenssystem som politik och religion eller vetenskap och religion.

Lika Hussystemet har fördelen med att ha endast ett referenssystem. Zodiaken. Då  är allt lugnt men det verkar ju inte lika spännande eftersom husen hela tiden har samma storlek. Men detta kan ibland vara en smula bedrägligt. Eftersom fördelningen av planeterna i olika hus beroende på födelsetid kan ge överraskningar här. I Lika Hussystemet så kan en planet vara i Hus 2 för att sedan hamna i Hus 1 vid en senare tidpunkt. Medans den i ett Kvadrantsystem som Placidus istället ligger kvar i Hus 2 alternativt ligger kvar i Hus 1 vid båda tidpunkterna. Således är det alltså Lika Hussystemet som ger en större variation här och det tror man ju inte först.

Detta beror på att när zodiaken rör sig snabbare så ökar ofta husstorleken i kvadrantsystemen och när zodiaken rör sig långsammare så minskar ofta  husstorleken i kvadrantsystemen. En slags kompensatorisk effekt som beror på matematiken som används vid uträkningen av hussystemen. Och den sträcka mellan exempelvis Ascendenten och MC relaterad till den sträcka på jorden som är parallel med ekvatorn och som sedan projiceras över på zodiaken. Här finns det olika metoder och det är det som ger upphov till de olika kvadrantsystemen. T.ex. Porphyry, Alcabitius, Campanus, Regiomontanus, Placidus, Koch och det Topocentriska systemet.

En del kvadrantsystem får problem med matematiken på högre latituder. Exempelvis Placidus. Men istället för Placidus så kan man då använda sig av det Topocentriska systemet. Det lider inte av samma matematiska problem och skillnaden på hussetsarnas placering är bara någon grad mellan de båda systemen.

Men alla kvadrantsystem lider fortfarande av att MC på de högre (eller lägre) latituderna ofta kommer alltför nära Ascendenten eller Descendenten. Vilket ger upphov till extremt stora eller små hus.  Det ser inte sunt ut och här finns alltså ett problem.

Jag har inte praktiskt testat det än men ett sätt att lösa detta problem vore att helt enkelt införa en artificiell MC (AMC) som beräknas genom ett förhållande mellan MC och zodiakens högsta punkt. Man skulle exempelvis kunna tänka sig en medelpunkt (Midpoint) här. Då skulle problemet vara löst. Nära ekvatorn skulle det knappt bli någon skillnad alls mellan MC och den artificiella MC (AMC) medans det på de högre latituderna skulle bli en markant skillnad vid vissa tidpunkter. Vid andra tidpunkter på dygnet när MC står nära zodiakens högsta punkt så skulle det knappt bli någon skillnad alls.

Zodiakens högsta punkt markerar alltså början på Hus 10 i Lika Hussystemet.

Di gamle valde att rita upp kartan så att alla hus blev lika stora oavsett vilket Hussystem som användes. Man visade istället i vilket tecken varje husspets befann sig. Jag misstänker att man helt enkelt ville att kartan då skulle avspegla vad man i praktiken såg om man gick ut en stjärnklar natt och tittade mot söder, alltså i riktning mot MC.

De var nog mer naturligt verklighetsförankrade på den tiden. 🙂

[greenseng]1
2014-07-26, 23:22
#4

#2

  🙂

Farwuq
2016-08-03, 11:08
#5

Professionellt.
👍

Eller "mesterligt" som danskarna skulle säga.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

greenseng
2016-08-03, 12:11
#6

  hmm… det kan kanske diskuteras… 😃
Men är tacksam för all kritik. Speciellt när den är positiv. Och extra speciellt på en nymånedag som idag. 🌛

Men det känns i alla fall väldigt bra att ha de stora bilderna på en något tryggare plats. Deviant Art är väl bra på många sätt men de har många svårartade buggar i programvaran till sin sida. Och skulle man hoppa av så försvinner ju bilderna.

Det gör de i och för sig på Bahnhof också men jag kommer nog att stanna på Bahnhof ett bra tag. Trivs bra med dem.

Och till sist kanske iFokus lägger upp en bildsida igen. Vem vet?
Och då får man ju flytta tillbaka bilderna igen. Jobb, jobb och jobb.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Annons:
Kyllan56
2016-08-03, 12:57
#7

Jag vidhåller vad jag skrev för två år sedan. 

Kom också att tänka på de fyra  ryttarna i bibeln, om inte bådar gott. Varför jag tänkte på dem vet jag inte mer än att de är fyra. De vill jag inte tänka på för de för bara krig, svält, sjukdom med sig.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Astrologos
2016-08-03, 14:40
#8

Långrandigt och irrelevant, en föreläsning för de få som redan kan.

😴

Lycka är att få göra det man vill göra - och slippa göra det man inte vill göra.

Kyllan56
2016-08-03, 14:57
#9

Jag upplever dig som kritisk och dryg! Om man inte har konstruktiv kritik eller något positivt att säga, tycker jag man ska hålla tyst. Kom med bidrag själv!

Sedan är denna sida till för alla oavsett hur tycke man kan eller inte. Det är även intressant för dem som kan lite mer att få sig något till livs. Sedan håller jag inte med om, att de som inte kan så mycket inte, kan ta till sig vad greenseng skriver

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

greenseng
2016-08-03, 21:21
#10

#8

  En ettrig etta söker tvåsamhet bland triangulära quaternions.
"Men ack då, en sådan femetta," sade en sexig sjusovare oktalt.
"Nona nona, deka inte ner dig nu," svarade Älvan tolftigt.

Plumpt, plumpt
Krumpt, krumpt
Ack så svartis
En liten plattis
Ville så gärna
Tolka en stjärna
Men kunde inte
Lilla stackare
Att bli en rackare
Ett litet troll
Som spelar roll
I sin egen
Fantasi
Ett sånt litet bi
Kli, kli.

😃

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Astrologos
2016-08-04, 04:27
#11

Med sådana vänner behöver astrologin inga fiender. Jag har försökt rycka upp detta forum, och det såg ganska lovande ut. Så icke längre med överste svammelmakare och tramsdiktare greenseng snubblande omkring bland härskare och hus. 

Greenseng är ingen astrolog utan ett fett Jupiterego! Astrologin hade rätt - igen!

Lycka är att få göra det man vill göra - och slippa göra det man inte vill göra.

Farwuq
2016-08-04, 10:42
#12

Snälla ni, sluta vara ordfejdare och polemiker.

Vi är alla vuxna, flertalet 60+.

Vi måste koncentrera oss på vårt gemensamma intresse, astrologi.
Ibland löper tydligtvis orden iväg här inne, då måste vi bita oss i läppen och tänka innan vi skriver ett skarptungat genmäle, eller skriver ett inlägg och kan väcka förtrytelse.

Ni är alla viktiga och ni bidrager alla till att sprida kunskap och ljus över astrologin.

Vi lever i ett "andligt" mörker där förståelsen för de icke-fysiska krafterna bespottas och förlöjligas.

Så, jag ber er, skriv sakligt och kunskapsbaserat, det är den enda vägen.

/Med vänliga hälsningar Farwuq, er värd här inne på astrologi.
🌺

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

greenseng
2016-08-04, 13:14
#13

#11

😃

  Sådant trams!

Uppenbarligen har du inte ens en aning om det som benäms astrologi.
Hade du haft det så hade du säkert noterat att min Jupiter ingår i ett T-kors. Och har man ett sådant T-kors så får man inga större möjligheter att utveckla något vidlyftigt ego. Det ser alla mobbare och allsköns äckel i tillvaron till. Man får vara glad om man ens överlever.

Dessutom kan jag också upplysa neophyten här om att min Jupiter är Retrograd. Du kan ju taga en välbehövlig funderare över vad det innebär.

Och att du skulle försökt rycka upp detta forum…??? När då, om jag får fråga? I dina egna blöta drömmar, eller?

Har ett förslag:

Öppna ett eget forum. Kalla det "Astrologi 2" eller "Den sanna Astrologin" eller "Astrologi för mästare" eller något annat.

Jag lovar och försäkrar att jag inte kommer att titta in.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Annons:
Kyllan56
2016-08-04, 15:27
#14

#13 Om inte annat lärde jag mig ett nytt ord idag, inte illa. Har mig veterligen aldrig hört neophyten.😃

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

greenseng
2016-08-04, 17:05
#15

  #14

  I ett dataspel jag hade ansågs en neophyt t.om. vara på en lägre nivå än en novis.

😎

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

greenseng
2016-08-04, 22:23
#16

#12

  Ok Draken. Du har naturligtvis helt rätt.

Det är egentligen meningslöst att kasta bort värdefull tid på dylika ordfejder. Det finns bättre saker man kan använda sin tid till.

Som du vet så är jag född i Kräftans tecken. Och jag läste en gång följande:
"Akta dig väldigt noga för att angripa en Kräfta. Skjuter du ett enda skott mot en Kräfta så kommer Kräftan att svara med att hämta en kulspruta och meja med allt h*n har. Och Kräftan tycker alltid att allt och alla är väldigt orättvisa mot honom/henne. Och vill ofta inte ens sätta sig djupare in i problemet i fråga."
Och detta stämmer förmodligen allt för väl. Åtminstone när det gäller mig. 😃

Det är nog bara nyttigt för mig att få lite negativ kritik ibland. De flesta på gruppen är nog alldeles för snälla när det gäller mig och mina suspekta idéer när det gäller astrologi.

Så jag kommer åtminstone att försöka gräva ned stridsyxan för en tid. Det är förmodligen ganska nyttigt, antar jag. Men jag tror knappast att vår Astrologos har lidit någon större skada. Annars ber jag om ursäkt.

…………………………………

En gammal indian lade en gång något som såg ut som ett gammalt kortsvärd i mina händer.

"Detta är en gammal krigardolk," sade han sakta och studerade mig noggrant.  "Den är magisk. Du känner nog vad den en gång användes till."

Och när jag tog ett stadigt grepp om dolken med min hand och lyfte den så fick jag en känsla av att den faktiskt vibrerade. Jag fick också en märklig känsla av att vara oövervinnlig. Jag fylldes av djup respekt.

"Vad i herrans namn skall jag använda den här till?" frågade jag en aning omtumlad.

"Du skall lägga den under kudden när du lägger dig att sova ikväll. Dolken kommer att få dig att drömma om dina fiender. Det är alltid bra att veta vilka som egentligen är ens fiender. Ibland kan man få sig en överraskning."

"Så vitt jag vet så har jag inga fiender."

"Dumheter. Alla människor har åtminstone en fiende. Men fiende kanske inte egentligen är rätt ord här. Låt oss kalla det för motpart istället. En motpart tvingar en människa till att utveckla sig själv. Så en motpart har trots allt en viktig funktion att fylla."

Jag betraktade dolken en stund.

"Den här är nog avsedd för någon annan." sade jag. "Skulle jag sova med den här under kudden så skulle jag bergis skära händerna av mig."

Jag lämnade försiktigt tillbaka dolken till indianen.

Och det såg  ut som om han slappnade av en smula. Han tittade på mig en stund med en blick som faktiskt såg ut att vara färgad av förvånad respekt. Sedan lade han undan dolken.

Men senare så testade jag trots allt att sova med en kniv under kudden. En liten slö smörkniv. Och glöm inte… Ingen såg mig.😃

Men faktum är att jag faktiskt drömde om en person. Till på köpet en som jag vet är Kräfta. Och visst… Han och jag är kanske inte de bästa vännerna på jorden. Mest på grund av att han alltid vill att kvinnorna i omgivningen skall vara intresserade av honom. Men av någon outgrundlig anledning så blir de alltid intresserade av mig istället. Och detta utan att jag på något sätt jobbar på att få dem intresserade. Och denna person har betydligt mer muskler och pengar än vad lilla jag har. Jag har alltid tyckt att kvinnor är ganska märkliga varelser. 🤔

I drömmen stod han på ett upphöjt podium och höll ett tal.
Men faktum var att både han och talet var ganska frånstötande.
Orden han använde var alldeles för vulgära och han gav ett alltför aggresivt intryck.

Men efter ett tag så blev jag en aning fundersam. Det var något i hela föreställningen som påminde mig om något. Men först kunde  jag inte komma på vad det var. Men sedan föll poletten ner.

Det var ju mig själv jag tittade på! Men i drömmen så hade jag bara antagit den här personens utseende.  Och de vise säger ju att det är man själv som är ens värsta fiende. Tydligen har jag mycket att jobba på.

Det tar en stund att utvecklas så mycket så man blir den som man egentligen innerst inne är.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Farwuq
2016-08-05, 07:59
#17

Så bra, jag hoppas det råder vett och sans fortsättningsvis.
Det blir bättre om vi alla respekterar varandra och kan kritisera i normala sansade ordalag.

En trevlig lite essä, den ska du ha tummen upp för Greenseng.

👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

greenseng
2016-08-05, 15:42
#18

  Tackar! 🙂

Träffade den gamle mannen när jag fortfarande var ganska ung.
Alltid när jag besökte honom så hände det ganska lustiga saker. 🤔

Det finns väldigt många människor på den här planeten. Men trots allt inte så många människotyper. Men den här individen representerade en helt ny människotyp för mig. Skall villigt erkänna att jag aldrig fick grepp om honom. Och när jag frågade när han var född så svarade han att han inte hade en aning. 😃

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Kyllan56
2016-08-05, 17:02
#19

Den mannen skulle jag också velat möta greenseng! Jag gillar kloka människor, som kan lära mig något om Världen, Universum och mig själv. Han verkar vara en sådan människa! Du beskriver drömmen självutlämnande, levande och det visar att du har självinsikt. Seden kan den bäste regrediera i vissa situationer!😉

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

greenseng
2016-08-05, 19:29
#20

  #19

  Jo. Det tror jag säkert ( att du skulle vilja möta honom ). 😃
Trots sin ålder var han extremt farlig när det gäller det täcka könet.
Oavsett ålder så föll de pladask för honom.

Var på en föreläsning han höll. Det var rätt många kvinnor som var där.
Och efter ett tag var luften i lokalen fylld med en doft av myrra blandat med citron.
Och kvinnorna såg så oskyldiga ut såå…
Men… man kunde tälja ferromonerna i lokalen.  😎

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Annons:
Kyllan56
2016-08-05, 20:08
#21

😂Ja en mogen, vis och klok man är mycket attraktivt!

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

greenseng
2016-08-05, 20:11
#22

  Tydligen.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Farwuq
2016-08-05, 20:21
#23

Inte i mitt eländiga skick.
😂

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

greenseng
2016-08-05, 21:07
#24

#23

  Vi kan skaka hand. 🚬

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Astrologos
2016-08-11, 04:40
#25

Greenseng skriver: "De flesta på gruppen är nog alldeles för snälla när det gäller mig och mina suspekta idéer när det gäller astrologi." Jag instämmer helt!

Han skriver också att jag "ens en aning om det som benäms astrologi." Där har han helt fel, men hans första påstående harmonierar med det andra.

Vidare tror han att det är kräftan som reagerar som en kulspruta och mejar ner. Också tokfel, det är givetvis månen i väduren som reagerar med en sådan omogen ilska.

Hans tramsande om retrograda aspekter saknar relevans. Däremot kan det tänkas att hans opposition mellan sol och jupiter förstärks av en exakt kontra-parallell. Men det känner han troligen inte till.

Jag säger som Hamlet: Upp flyga orden, men tanken stilla står. Ord utan tanke aldrig himlen når.

Lycka är att få göra det man vill göra - och slippa göra det man inte vill göra.

greenseng
2016-08-11, 10:36
#26

#25

😴

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Farwuq
2016-08-11, 13:22
#27

Så… Börja inte nu igen, bit er i läppen.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
greenseng
2016-08-12, 00:15
#28

  Aj, aj! Nu blöder min stackars läpp.

😃 😃

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Astrologos
2016-08-12, 04:20
#29

I så fall..

Tack, greenseng!

Lycka är att få göra det man vill göra - och slippa göra det man inte vill göra.

greenseng
2016-08-12, 05:06
#30

😃

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Kyllan56
2017-08-26, 19:26
#31

puffar

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Upp till toppen
Annons: