Annons:
Etikettallmän-astrologi
Läst 7786 ggr
greenseng
2016-07-30, 03:55

Astrologins dolda urgrund

Astrologin och Varats Språk

Det här kommer att bli en något annorlunda artikel. Om den lyckas sippra igenom vår vakande Drakes filter. Tyst Glad

Till att börja med: Hur uppstod egentligen astrologin? Hur danades den?

Kanske inte en alldeles lätt fråga. Här krävs en rumtidsmaskin. Och vem har tillgång till en sådan?
Inte jag i alla fall. Men man kan ju trots allt fundera lite över frågan.

De flesta tänker sig nog att man märkte en slags effekt på folk när en viss stjärna (planet) var synlig.
Var Venus synlig så blev folk mer vänskapliga och sällskapliga, ja till och med kärlekskranka.
Och även mer artistiska. Skönhet blev viktigt då.

Men om Mars var synlig så blev människor mer energiska. Ibland lite för energiska.
Med bråk och aggressioner som resultat. Ibland till och med regelrätta krig.

Man tänker sig då att observationer av detta slag fick vissa att vilja titta lite närmare på det himmelska systemet.
Och detta gav då upphov till astrologin.

.

Själv funderar jag på en helt annan version. Men det blir naturligtvis bara funderingar. I och med att om detta hände så var det så länge sedan att det blir av naturliga skäl omöjligt att verifiera det. För många år sedan läste jag att vi har som max tillgång till ungefär 6000 år av historia. Sedan förirrar sig allt in i en mytologisk dimma. Och inget blir stabilt och säkert längre. Och detta bör i sådana fall ha hänt betydligt längre tillbaka.

Det finns ett begrepp som kallas "Världens språk". Eller "Varats språk". Eller… "Andens språk i världen". Osv. Osv. Kärt barn har många namn. Detta "Världens språk" är i sin helhet bara känt av ett litet fåtal. Människor i besittning av någon slags högre kunskap. Där "Världens språk" ingår som ett element.

Denna högre kunskap blixtrar fram tillfälligtvis i olika kunskapssystem. Spillrorna av den. Spillror av det som läckt ut till "vanliga" människor. Och man känner vanligtvis igen det på en symbolism som "De fyra väderstrecken". Eller "De fyra elementen". Eller "Världens fyra hörn". Ett system som egentligen beskriver fyra intradimensionella riktningar som sträcker sig genom kosmos. Utan början. Utan slut. Oändligt.

Denna kunskap innehåller alltså i sig "Varats språk". Och "Varats språk" var alltså, som alltid, tillgängligt för ett fåtal vid en avlägsen punkt i tiden. Men "Varats språk" är svårt. Och det manifisterar sig vanligtvis mycket snabbt. Därför är det svårt att få grepp om. Och att försöka tillägna sig det innebär en oerhörd påfrestning på en människas mentala sfär. Det blir svårt att hålla en nödvändig distans till det.

Men går det att ta något exempel på hur det manifisterar sig? Tja… kanske det, faktiskt.

Lägg märke till att nedanstående berättelser är tagna helt från fantasin. De är endast avsedda för demonstrativt syfte. Om man skulle råka finna att någon eller några av dem faktiskt har hänt i verkligheten så är det bara i sådana fall en märklig tillfällighet.

-----------------------------------------------------------

  En kunskapsstudent är ute på en morgonpromenad. Helt plötsligt får han se en mycket vacker fjäril. Och omedelbart reagerar hans inre på följande sätt: "Oh! Hon är på väg. Hon med stort H. Hon den enda. Hinner jag snygga till mig månntro?" Och efter ett par minuter dyker en ung kvinna upp med tindrande ögon.

För en annan människa skulle fjärilen naturligtvis inte betyda någonting. Och i normala fall inte för kunskapsstudenten heller. Men denna gången reagerade hans inre omedelbart. Ett tecken på "Varats språk" som hade en information att komma med.

.

  _Gamla mor Anna står och funderar över en duk som hon håller på att virka. Vågar hon göra ett litet fräscht experiment på sluttampen tro? Det blir ju trots allt sådant strul med att repa upp om något går fel. Men ändå…
Då får hon plötsligt höra någon som knackar på fönstret. Men det märkliga här är att mor Anna bor på andra våningen. Dit kan ingen sträcka sig upp och knacka.

Det visar sig vara en mycket välbekant fågel som pickar på rutan med sin näbb. När fågeln känner sig observerad så flyger den genast sin väg.

Och mor Anna blir glad och sätter omedelbart på en kanna kaffe. Ty mor Anna har förstått att varje gång den lilla fågeln påkallar mor Annas uppmärksamhet så kommer mor Annas barndomsvän, gamla mor Elsa, att dyka upp. Och mor Anna sätter fram lite kakor. Och mycket riktigt… När kaffet just är klart så knackar det på dörren och mor Elsa kommer in. Detsamma gäller även mor Elsa. Innan mor Anna kommer på besök så förbereds alltid mor Elsa genom att den lilla fågeln knackar på hennes ruta._

De två gummorna tycker naturligtvis att detta är lite lustigt och förstår det inte riktigt. Men har accepterat det som ett av livets märkligheter och trivs väldigt bra med det. Däremot så talar de inte med några andra om det. Den pickande fågeln är deras egna lilla hemlighet och tillhör deras högst privata sfär.

Att fenomenet i fråga tillhör något som kan benämnas "Världens språk" har damerna i fråga inte den blekaste aning om. Och är antagligen inte så intresserade av att veta något om det heller. Men de tycker mycket om den lilla fågeln.

.

_I en liten by i Sydamerika står stammens schaman och betraktar en vacker röd och grön fågels flykt över byn. Den flyger snabbt, i rak riktning över byn, till djungeln men viker sedan av mot bergen. Trots värmen känner sig schamanen kall. Alla som känner naturen vet att fågelns färgteckning betyder fara. Likaså dess bestämda och hastiga flykt. Schamanen betraktar landskapet som fågeln kommit ifrån. Men upptäcker inget ovanligt. Men hans kunskap om världens språk säger honom något annat.

Han samlar byns folk och säger åt kvinnorna att ta barnen och ge sig upp till stammens grottor bland bergen. Till männen säger han att ta med sig proviant och det viktigaste och följa efter. Och… Det är bråttom.

När byns befolkning nått säkert avstånd från byn så slår en grupp guerillasoldater till mot byn. Till deras besvikelse finns där inget att hämta längre. Inga kvinnor att förlusta sig med. Ingen proviant. Ingenting. De är specialtränade för att förflytta sig obemärkt. Men ändå hade de tydligen blivit upptäckta. De förstår att det just varit folk i byn. De vänder sig mot ledaren.

"Märkligt," säger han. "Men… shit happens. Vi fortsätter till nästa by. Här finns inget att göra längre."
_
En schamans kunskap om varats språk räddade hans stam.

.

Även drömmar ingår i varats språk. Något som en stam, som bodde alltför nära en vulkan, har all anledning att vara tacksamma för.

_Den natten hade stammens åldrade schaman haft en typ av dröm som han inte hade haft sedan ungdomen. Demoniska ansikten dök upp, lättjefulla men sataniskt skrattande och nästan glupskt leende.
Schamanen visste alltför väl vad drömmen betydde.

Han väckte genast sitt folk och sade:
"Vi måste genast packa och ge oss iväg. Vår vulkan skall ha ett utbrott när som helst. Och det är bråttom. Vi måste komma på säkert avstånd innan det är för sent."

Folk tittade förstulet på varandra. Vulkanen hade inte visat något som helst livstecken på många, många år.

"Ährmm… Hur kan du veta detta?" frågade en av männen.

"Det tar vi en annan gång," svarade schamanen. "Det viktigaste just nu är att komma på säkert avstånd från vulkanen. Börja packa genast. Och ta bara med det viktigaste. Det är bråttom. Mycket bråttom."

Men stammen var tveksam. Det märktes. Deras schaman var gammal. Och man vet ju hur folk blir när de blir gamla. Lite virriga. Och varför skulle en schaman vara ett undantag? Hans idé att överge byn var nog bäst att ta med ett kilo salt. Fast utan att såra honom. Han hade trots allt varit en mycket bra schaman. Man kunde kanske försöka fokusera hans uppmärksamhet på något annat.

Då vände sig schamanen vredgat om och pekade mot vulkanen. Och rök hade börjat strömma ut från den. Folk tittade chockade. Helt plötsligt var det inte en åldrande senil människa de stod inför. Det var en glödhet äkta schaman. Och nu var han klart irriterad. Och en irriterad schaman är inte att leka med.

"Era förgrymmade idioter," skällde schamanen."Era inbecilla hjärndöda slöfockar. Vi förlorar värdefull tid. De av er som tror sig vara genier och vill bli till aska kan gärna stanna kvar här. Resten följer med mig."

Och nu var alla grupproblem som bortsopade. Stammen klarade sig även om det ett tag hängde på ett hår._

De klarade sig tack vare att deras schaman hade kunskap om andens språk i världen.

Varats språk är aldrig lätt att tillägna sig. Världen är trots allt en kokande kittel av förnimmelser och skeenden och det är alltför lätt att bli besatt av alla dessa intryck när man letar efter mönster bland dem. Och det är också alltför lätt att glömma bort lärarens ord att endast de intryck som ger en ögonblicklig respons av direkt och kristallklar förståelse, skall tas i beaktande. Besatthet fördunklar sinnets klarhet och leder till problem.

Varats språk är också väldigt snabba signaler och intryck. Inte mycket tid att vifta på. Lätt att missa. Men de som besatt kunskapen anade att det måste finnas ett system som rörde sig långsammare. Varats språk fanns trots allt överallt. Men var kunde man hitta ett sådant system? Och vilken typ av fenomen visade det fram?

Vindens lek med trädens grenar och löv? Är redan känt. För snabbt och komplicerat.

Ansikten som kan skönjas i träd, buskar och klippor? Också redan känt. Alldeles för fascinerande. Varje tid har sin egen förklaring på detta bizarra fenomen.
_
Solstrålarnas glitterlek på vattnets krusningar?_ Tillhör egentligen en annan del av kunskapen. Lite väl avancerat.

En porlande bäcks magiska språk? Tillhör också en annan del av kunskapen. För djupt.

var?

Till sist vände man blicken mot stjärnorna.

Att stjärnor och stjärnljus kunde användas var man fullt förtrogen med. Men det tillhörde också en annan del av kunskapen.

Men kunde världens språk skönjas bland stjärnorna?

När man betraktade stjärnhimlen så såg man att de flesta stjärnor tycktes följa himlavalvet. Men det fanns undantag. Och de stjärnor det handlade om (planeter) var minst sagt märkliga. De tycktes på något sätt levande. Kunde vandra framåt ett tag för att sedan stanna och börja vandra baklänges. De förde ett eget märkligt liv. En slags märklig gruppdynamik som tycktes följa sina egna regler och lagar. Och stjärnhimlens utseende förändrades hela tiden och var aldrig densamma. Upprepades aldrig.

Här fanns tydligen alla ingredienser för en dialekt av världens språk. Men hur tolka denna dialekt?

Och vid denna tidpunkt såddes det frö som sedermera skulle växa upp till det träd som idag benämns Astrologi.

Det viktiga här är att minnas att med denna referensram så är himlakropparna inte det som är betydelsefullt i Astrologins urgrund. Det är världens språk som är det viktiga. Himlakropparna är bara verktyg. Som visarna på en klocka. Det är egentligen inte visarna som är viktiga. De är bara ett slags verktyg. Det är tiden som är viktig och som klockan vill förmedla.

Med detta perspektiv växer astrologin stillsamt till en svindlande nivå.

Hur de upplevde en tolkning på den tiden kan man ju bara spekulera över. Förmodligen var man utomhus nattetid och studerade stjärnhimlen. Då fanns inga datorer och antagligen hade man inte börjat med några avancerade matematiska beräkningar. Och väldigt lite var kartlagt när det gällde stjärnhimlen. Det handlade antagligen om direkta förnimmelser när det gällde stjärnorna och dessa var oftast av privat natur. Som det i allmänhet brukar vara när det gällde världens språk. Men inte alltid.

Men så småningom tog den ordnande logiken över och planeternas beteenden och positioner kartlades. Skeenden i världen som kunde korreleras till planeternas positioner noterades. Likaså började man titta på födelsehoroskop. Och världens språk hamnade i bakgrunden vid denna mer materiella utveckling. Och… till sist hamnade astrologin där den är idag.

Men är världens språk idag helt borta från astrologins domäner? Det kan kanske verka så men trots allt är den nog fortfarande verksam fastän dunkelt dold i bakgrunden. Många astrologer känner nog till den gåtfulla känsla, nästan som en viskning, som ibland en speciell stjärnkonstellation kan skänka. Ibland bara en endaste tyst planet. En gåtfull information som man först inte tar på allvar eftersom den inte tycks kopplad till något astrologiskt referenssystem. Dock märker man i efterhand att den var helt rätt. Vilket naturligtvis kan vara mycket förvånande.

Dessutom kan naturligtvis världens språk använda sig av det etablerade astrologiska synsättet.

Det om detta. Om det blir någon mer artikel så blir den nog något mer "jordnära".
Men till dess… Ha ett trevligt stjärnskådande.

Tummen upp

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Annons:
Astrologos
2016-07-30, 05:09
#1

Aha!

😂

Lycka är att få göra det man vill göra - och slippa göra det man inte vill göra.

Emo
2016-07-30, 05:45
#2

Intressant.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

greenseng
2016-07-30, 06:06
#3

#2

  Tack! 🙂

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Farwuq
2016-07-30, 08:02
#4

Väldigt bra.

🌺 👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Kyllan56
2016-07-30, 09:47
#5

När jag läser din artikel kommer jag osökt att tänka på Heidegger och hans teori om varat. Till skillnad från honom är det du skriver lättar att ta till sig!😂Det vilar en filosof inom dig greenseng! Som jag skrivit tidigare, så väckte din artikel varenda hjärncell hos mig, vilket betyder i min bok att din artikel inte bara är intressant utan innehållet korresponderar med hur jag i stort tänker och det fick igång mig. 

Så det är roligt och givande att ha dig tillbaka greenseng! Du har inte bara mycket kunskap och mycket att berätta, du gör det även med humor och självdistans. Det är en gåva och hjälper till att fånga publiken.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Farwuq
2016-07-30, 10:06
#6

Ja du har skrivandes gåva, Greenseng.
Du är en sann författare och blivande skriftställare.

👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Astrologos
2016-07-30, 14:07
#7

Är astrologin dikt eller verklighet? Den är verklighet och bör inte beskrivas av diktare! 

Greenseng  själv anser inte att han är någon astrolog, och jag håller med . Farwuq tror att han är en blivande skriftställare och jag köper det också.

Jag tror att astrologin är en blivande metavetenskap, en överordnad förklaringsmodell som liksom Darwins upptäckt av evolutionen förklarar väldigt mycket. Dit kommer vi inte genom kåserier, utan genom att lära intresserade själva beräkna och förstå ett horoskop. 😕

Lycka är att få göra det man vill göra - och slippa göra det man inte vill göra.

Kyllan56
2016-07-30, 15:04
#8

#7 Det ena utesluter inte det andra! Ingen här inne har väl kallat sig astrolog? Utan vi är många som är intresserade av astrologi och kan olika mycket.

Det här greenseng skrivit, ser jag inte som något kåseri, utan mer som filosofisk artikel. Vad är astrologisk kunskap sprungen ur? Ett teori om ett universellt språk, varats språk, som även då är övergripande de astrologiska symbolerna/språket.

Att fundera över hur astrologin föddes är också en del av astrologi. 

Personligen är jag glad när det händer något här inne! 

Det här skrev jag för några dagar sedan som svar på greensengs artikel.

"Den gåtfulla känslan du beskriver kan jag känna igen när jag tittar på ett horoskop. Inte alla gånger, men den finns där! Intuition är väl en typ av Världens språk, kunskap man får till sig utan att veta varför. Då tänker jag inte på den typen av intuition, som kommer från, att man scannar sina egna lagrade uppgifter och utifrån det bildar sig en uppfattning. Utan från det man inte kan veta något om.

Din artikel väckte många tankar hos mig. Jag tänkte också på hologram där man ser helheten i delen. Vissa människor har lättare att se mönster utifrån delarna än andra. Jag tänkte på C G Jungs teori om det kollektivt omedvetna, där alla människans samlade erfarenheter finns. Där symbolspråket via arketyper berättar något för oss. Att ha "kontakt" med det kollektivt omedvetna ger oss möjlighet att "läsa av" det Universella språket/Världens språk. 

Det sägs ju också att en teori bakom tarotkortleken är ett sätt att bevara Världens kunskap eller språk är att varje kort i den stora och lilla arkadan symboliserar något ur denna kunskapsbank. Astrologi och Tarotkortleken har mycket gemensamt. 

Sedan tror jag att astrologi är en kombination av Världens språk och induktiva slutsatser man gjort. Ett samarbete mellan den kunskap man bara vet och det man kan observera och dra slutsatser från.

Nu slutar jag svamla, men du fick igång mig greenseng med din artikel. Dessa frågor har redan som barn intresserat mig, men sedan är jag också en Fisk. Metafysiska och existentiella frågor har alltid intresserat mig. 

Jag håller definitivt med dig om att vi har en för oss omedveten kunskap/språk som vi applicerar i olika förklaringsmodeller och redskap för dem, som te.x astrologi är."

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

greenseng
2016-07-30, 16:37
#9

#4

  Man tackar! 🙂

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

greenseng
2016-07-30, 16:40
#10

#5

  😊 Du får mig faktiskt att rodna.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

greenseng
2016-07-30, 16:45
#11

#6

  Man tackar. 🙂

Jo… Skall villigt erkänna att jag har funderat på att skriva ett manuskript.
Men…
Du vet själv vilket oerhört arbete det medför. Och det får mig att tveka. Jag är av naturen väldigt… ähum… bekväm.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

greenseng
2016-07-30, 16:55
#12

#7

… och bör inte beskrivas av diktare!

Här är du ute och cyklar. Att försöka stoppa poesi är alltid ett gigantiskt misstag.

utan genom att lära intresserade själva beräkna och förstå ett horoskop.

Låter bra! Vi ser fram mot dina framtida artiklar där du lär ut detta.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Farwuq
2016-07-30, 18:47
#13

#7 Astrologos, du behöver inte ta i så hårt.

Greenseng är mycket duktig. Han är visserligen inte en professionell astrolog, men han är en djäkligt bra lekman i ämnet.

Jag hyllar honom, han når långt över och förbi mig i mina tafatta och trevande försök att förstå de celesta hemligheterna.

🏆

Han har dessutom en sann diktares och författares ådra, jag har själv författat halvdussinet romaner, så jag vet…

… i honom ser jag "underbarnet" i all sin glans.

Ingen av oss i trion Kyllan56, Greenseng och Jag "Farwuq" är fullärda, men vi strävar alla framåt. 60+ är inget hinder när upptäckarglädjen finns kvar, vi förstår mer för varje dag som går och vi delar gärna med oss; i vår egen kanske något egensinniga form.

😉

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Farwuq
2016-07-30, 19:03
#14

#11 Greenseng

Du har så rätt, det är ett oerhört arbete även om man har glödande fantasi och lyckats att få ihop ett gott och detaljerat synopsis.
Men… Lyrik och prosa är din grej.

👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

greenseng
2016-07-30, 21:02
#15

#14

😃 Det är minsann din grej också! Därom råder knappast någon tvekan.

Och efter att läst några av trådarna här så får jag en känsla att ni har alltför höga tankar om mig. Det är minsann tur att vi inte har träffats i den verkliga världen. 🎧

Internet är egentligen en fantastisk skapelse. Här kan man antingen vara den man är, eller den man vill vara eller en helt annan person. Men det intressanta med "webben" är kommunikationen som är möjlig mellan så många individer. Och att avståndet här inte spelar någon roll. Plus den anonymitet som är möjlig på gott och ont. Internet är på gång att skapa en helt ny värld.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

greenseng
2016-07-30, 21:11
#16

  60+. Jojo. En ganska mogen ålder. Eller… ?

Minns när jag var några år över 20 och arbetade som labass på ett sjukhus.
Jag skulle just ta prover på några pensionärer på en avdelning.

De skarattade så gott så och verkade, trots sina besvär, att ha hur roligt som helst.

Den ena vände sig skrattandes mot mig:

"En sak skall du veta, unge man. Livet börjar egentligen först när man har blivit pensionär. Och detta är absolut sant."

Och de andra höll med och lyfte sina saft och vattenglas i en högtidlig skål. 🍸

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Farwuq
2016-07-31, 10:26
#17

Det är nog rätt, med erfarenhet i bagaget vågar man vara sann mot sig själv.
Först då kan man säga att man lever; då är matrisen klar och rutorna är fyllda.
😉

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: