Annons:
Etikettaspekter
Läst 11437 ggr
[MargaretaA]
2008-09-08, 15:22

Horoskopets aspekter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Aspekter är de vinklar de olika facetterna i horoskopet (Solen, Månen, planeterna, Asc och MC) gör till varandra. Det finns stora och små aspekter. De stora aspekterna arbetar tydligast, verkan från de små aspekterna är mindre märkbara och det är inte alla astrologer som lägger något större värde vid dessa. I denna artikel avhandlas de stora aspekterna och deras orber.

 Aspekter kan ha en avvikelse som kallas orb. Exempelvis uppstår en Konjunktion om planeterna står från 0 till 6 grader från varandra. Man säger att ju mindre orb desto starkare aspekt. Följande orber är de som vanligen används, men det kan variera beroende på astrolog.

Detta är de stora aspekterna och deras orber

 konjunktion.jpg

En konjunktion betyder en sammansmältning av krafter, men hur den manifesterar sig beror de inblandade planeterna. De planeter som utgör en Konjunktion arbetar alltid tillsammans, oavsett om de harmonierar med varandra eller inte. Denna aspekt ses som en av de kraftigaste, särskilt när orben är liten.

En konjunktion har en vinkel på 0 grader. Orb 8 grader

    sextil.jpg

En sextil arbetar lite som en svagare trigon. Precis som med trigonen finns också här gåvor, men talangerna är mera slumrande och kräver större insatser för att kunna blomma ut. Av de stora aspekterna är detta den svagaste.

En sextil har en vinkel på 60 grader Orb 6 grader

 kvadratur.jpg

 

kvadratur. Vid 90 grader står planeterna i rät vinkel till varandra. En fyrkant symboliserar också spänning och konflikt. Man skulle kunna säga att planeterna vid första anblicken inte verkar komma så bra överens.

 De bromsar varandra eller ger stöd i fel ögonblick (överkompensation).

Har vi kvadraturer i våra horoskop, lär vi oss genom att falla och stå upp igen och genom att styra energierna åt rätt håll.

En kvadratur ger energi även om den i början av våra liv är Okoordinerad och omedveten. Kvadraturens rastlöshet håller oss igång och manar oss att lösa aktuella problem.

Det är alltså, tack vare möjligheterna, absolut inte en dålig aspekt, då den genom energi och ihärdig rastlöshet fortsätter att söka och erbjuda alla möjligheter.

 En Kvadratur har en vinkel på 90 grader. Orb 7 grader

 trigon.jpg

Den traditionella betydelsen av trigonen är harmoni.

De inblandade planeterna arbetar bra tillsammans stöder varandras inflytande.

Trigonen ger en form av "gåva" som vi kan falla tillbaka på när vi behöver en vilopunkt.

I trigonen ligger och mycket kreativitet, och anses vara en av de mest lovande aspekterna. Men… på grunda av frånvaron av spänning sätter trigonen inte igång något av sig själv, så när någon har många trigoner i sitt horoskop kan detta ge en något oföretagsam "allt ordnar sig" person. Det brukar det ofta göra också för dessa personer.

 En trigon har en vinkel på 120 grader. Orb 7 grader

 opposition.jpg

Oppositionen har vinkeln 180 grader och planeterna står i linje mitt emot varandra. Detta betyder spänning och tvivel, att osäkert vela fram och tillbaka. En sorts latent känsla av obehag.

På grund av osäkerheten kan en opposition mana till handling, men för det mesta uppstår problem med osäkerhet och beslutsångest. De planeter som är inblandade i oppositionen är i grunden upptagna med sig själva och saken på olika sätt - t ex Tvillingarna och Skytten är de som ägnar sig åt information - där Tvillingsidan nöjer sig med att samla information och katalogisera och ordna den - vill Skytten lägga in den i ett perspektiv och lära sig något genom den.

De arbetar alltså utifrån motsatta infallsvinklar, men opposionsplaneterna också på något märkvärdigt sätt kan arbeta ensam - men innan de nått så långt måste de först lära sig att hantera varandras motstånd.

Personer med många oppositioner verkar ofta var motvalls. De kan uttrycka en mening bara för att locka fram opponerande reaktioner. Men när de sett alla sidor av en fråga har de förmågan att göra en välavvägd bedömning. Genom att ständigt tvingas bära med sig den motstående sidan, utvecklar de mestadels under livet en stark känsla för alltings relativitet.

 En opposition har en vinkel på 180 grader. Orb 7 grader

Annons:
Mavios
2008-09-08, 17:33
#1

Nu måste jag fråga igen!
Är det differensen från vinkelgraderna som avses när man talar om orb här? Så max 8 grader +/- för konjuktionen?

Förresten, måste ju tacka för all information du delar med dig av och att du förklarar för mig och andra som inte kommit så långt ännu. Det här är jätteintressant. TACK!


Ett vänligt leende kan betyda så mycket för den som själv inte orkar prestera något.

[MargaretaA]
2008-09-08, 17:47
#2

Det stämmer,  avvilkelserna kallas orb.

Tack själv!

Det kommer mera, jag jobbar för fullt med artiklar nu Glad

Mairi
2009-11-09, 17:39
#3

Härligt!

Jag vill gärna veta mer om styrkan i oppositioner och kvadraturer när man lyckas bemästra dem.
Jag har alltid trott på möjligheterna de skapar, men ibland tror jag att jag tagit mig vatten över huvudet det här livet.

Hur har ni andra läsare använt er av dessa för utveckling i era liv?

undrarens
2013-08-22, 20:58
#4

hur funkar det med vinkel beräkningarna om man gör ett synastriskt horoskop och blandar in hur läget är just för dagen, går det verkligen att hitta vinklar(i så fall hur??) och samband då man har 3 st datum(dvs dagens datum+varandras med resp. planetlägen  också i horoskopet).

 det ser  då som ett gytter än värre blir det om man tar in fler en 3 pers.( +dagens datum och planetplacering)eller hur många som helst(då blir det ju svart(av alla färger🤪) av streck i hela horoskopet). 😃

inte konstigt att de blir totalt kaos(streck överallt i hela (horoskopsanalysen) om man ser på hur vinkelförhållandena mellan massa människor som fötts rätt så mkt spridd i åldrar och  födda i olika månader  och tid på dagen. blir ju snudd på oändligt med kombinationer av alla de slag sextiler , oposition ,u name it då man har många involverade (om man nu pratar om världsbefolkningen, dessutom är ju vinkelförhållandena förskjutna(tidsmässigt just nu  (då jorden snurrar var dag) ) beroende på var man nu befinner på jorden just nu och hur dom kan tänkas interagera simsemellan, blir en smula omöjligt och förutse…känns så iaf) .

2 planet positioner fattar man ju att de hitta vinklar  och orber för, (om vad de sen hittas på för förklaringar utifrån vinkellägena..kan man ju undra över vem/vilka(lär man nog aldrig få reda på…) som utstuderat dom (ifrån hur många tusen pers. är dom underlagen(hittepåerna/alla är vi ju unika på nåt sätt, tänkte på den osäkerhetsfaktorn i bedömningstexter) gjorda…?)🤔

kan man hinna  upp sextiler eller andra gynnsamma planetlägen😎 om man då flyger mot platser där dom(sextilerna mm.) nu infinner sig i förhållande till olika platser  (typ ett exempel tiden i europa eller kinesisk tid kontra sydamerikansk tid ),runt på jordklotet.

vore väldigt intresaant och se om de gjorts några såna beräkningar och tidpunkter och platser man borde röra sig inom för att hitta de gynnsamma "energierna" ljuset🌊🤔👍.

mest troligt utopi…men jag menar tokigare saker är ju utförda😃

borde vara rätt så intressant fråga om en person(måste givetvis va väldans insatt i ämnet och kunna analysera samtidigt, hela intrycken som "fås") kände av sånt(sextiler, trigoner, mm) nu då den där grand sextile är på gång😃

varifrån kom egentligen "ljuset"Tummen upp som väckte liv i alla varelser på jorden och att hjärtatHjärta började slå och vi kunde  andasPustar och skratta Skrattar

[greenseng]
2013-08-22, 22:58
#5

#4

När man sysslar med transiter brukar man normalt bara ha en orb på ca 1°. Det blir helt enkelt för rörigt annars och horoskopet tenderar att bli oöverskådligt. Och vid 1° och mindre så är transiten klart verksam och brukar i allmänhet märkas av.

Vid synastrier så jämför man ju planetpositionerna mellan två människor. Det kan många gånger vara ganska komplext. Man tänker sig för innan man börjar blanda in transiter också. Det kan kanske vara aktuellt om man känner varandra väl och om det kommer en planetkonstellation som påverkar båda parter starkt. Eller om en sådan har varit och man vill ha en förklaring till någon speciell händelse i t.ex. ett förhållande.

Här är det också viktigt med en liten transit-orb. Det blir alldeles för vagt och rörigt annars.

Jag har sett små transit-orbar kritiseras negativt på nätet. Men då misstänker jag ibland att de inte har sett hur fruktansvärt rörigt och oöverskådligt ett transithoroskop snabbt blir när man ökar orben bara lite grand.

Jag minns alltför väl när jag för första gången tittade på ett transit-horoskop på mig själv. Då kände jag inte till 1°-regeln utan hade vanliga orbar. Och det enda jag såg var ett gigantiskt gytter.

Jag tänkte: - Hur sjutton skall man kunna få ut någon vettig information från den här röran?

Om man bortser från abstrakta punkter som Asc och MC så är aspekterna mellan planeter densamma var du än är på jorden. Att fånga in vissa aspekter på vissa ställen kan kanske vara intressant eftersom resan tar en viss tid. Det gäller väl då mest aspekter till månen. Men det lär visst finnas en astrologi som sysslar just med hur man bäst passar in på vissa platser. Jag vet dock ingenting om hur de tänker där.

Storsextilen som sägs vara på gång är inte intressant för "traditionella" astrologer som använder de mer traditionella orberna. Sextilen mellan jupiter och merkurius är alldeles för vag. Den är över 9° vid det aktuella tillfället och även om jag brukar öka orberna något vid speciella konstellationer så backar jag här. Jag testade att öka orben för sextiler till 7° för att kunna fånga in märkliga konstellationer. Men jag har gått tillbaka till 5° för sextiler. Tyckte helt enkelt inte att det var speciellt meningsfullt med en så hög orb för en sextil. Istället så har jag en speciell orb-uppsättning som jag använder ibland där alla vanliga aspekter har 9° just för att kunna fånga in något som skulle kunna bli en speciell konfiguration med tiden.

Man borde kanske inte snöa in så mycket på talet 11 utan istället flytta meditationen till kl. 7 på morgonen den 26/8. Då är konfigurationen mer exakt så där fångar till och med min 9°-orb in den. Och då är även sextilen mellan månen och jupiter godtagbar.

Men… det finns olika åsikter här. Det finns en "stjärn-astrolog" som har så hög orb som 10° för alla vanliga aspekter. Och det verkar vara väldigt populärt. Jag är tveksam här för jag tycker inte att man ser någon som helst verkan på en så stor orb. Men den fångar ju in den här storsextilen.

cu

undrarens
2013-08-23, 11:36
#6

ja de verkar verkligen vara knepigt de där med synastri horoskop , och som du beskriver man måste ju verkligen "känna "till sig själv och för den delen mest lika mkt den andra personen i fråga för att "tyckas" (generellt som uttrycksmedel menar jag då) kunna finna samband.

jag menar blott man kan ju få för sig övertro på siffror😇(fast lätt att få de (övertro) ,de håller jag med om),livet är nog mer mystiskt än att man kan "veta" allt i siffror,eller gjuta att såhär är de i alla lägen(dvs hitta på regler), den uppfattningen tror jag de flesta har som granskat nåt kritiskt .

men de verkar intressant hela teorin på många sätt de här om koppling mellan matematik ,vinklar och psykologisk (planeters)påverkan på oss  alla vi som är här på klotet vid vissa tidpunkter  och vissa platser.

jag vill verkligen tacka för den bra beskrivningen (inte sett de så faktiskt tills nu) om de 

och yes underförstod att med rörigt blir det ingen "förklaring" ,diffust ,icke grundat på nåt "vetenskapligt sätt" (fast de inte ses som en vetenskap i sig de här om astrologi, dock konstigt slående vad mkt kan stämma rätt så bra överens i verkligheten vi alla lever i dock😎).

så en bit av det du beskriver här ovan är att man ska ta det med lite nypa salt de här vad som "lyfts fram i media" , de tricksas med orb -riktigheten och skapas fantasi-scenarion om nåt (som om man granskar djupare kanske inte visar sig så utan nåt helt annat), , förstår poängen med att ha låga orber då kommer man ju på nåt sätt närme en analys(står stilla så att säga😃)

men de går ju samtidigt inte helt bortförklara vissa saker som händer up there. 

man kan ju alltid hitta samband , jag  menar inte  att man inte kan hitta de, utan de måste ju på nåt sätt syven och sist förankras och studera på en stor grupp av människor för att få ett statistiskt under lag hitta samband mellan de som händer up there kontra "gamla visdomar " om allt sånt här med vinklar och orber(dess storlekar(så liten som möjligt för noggrannhet(om nu noggrannhet ger en "sanningen"… 😃inte säkert de heller) )

"

Man borde kanske inte snöa in så mycket på talet 11 utan istället flytta meditationen till kl. 7 på morgonen den 26/8. Då är konfigurationen mer exakt så där fångar till och med min 9°-orb in den. Och då är även sextilen mellan månen och jupiter godtagbar."

förresten hur ofta har en sån här "liknande" konstellation inträffat.

inte så insatt eller påläst är väl för ung i ämnet om när de inträffat i världshistorien och om de kommer fler såna här "saker" och inom vilken tidrymd de kan röra sig inom..

10-20 år?? bara hugger till eftersom inte är så insatt men gärna ställer frågan till dom som kanske har bättre "koll" om sånt här.

varifrån kom egentligen "ljuset"Tummen upp som väckte liv i alla varelser på jorden och att hjärtatHjärta började slå och vi kunde  andasPustar och skratta Skrattar

Annons:
[greenseng]
2013-08-24, 22:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Storsextiler inträffar inte speciellt ofta. Även om vi har tio himlakroppar som inom astrologin benämns planeter är det inte alltför ofta det står sex stycken av dem med ungefär 60° mellanrum till varandra.

Traditionellt brukar man ha ca. ±5° avvikelse här; alltså 5° orb.

Jag tittade som hastigast på google för att se om det fanns någon uppgift om hur ofta storsextiler bildas. Har för mig att jag av en tillfällighet snubblade på en sådan för några år sedan, men webben ombildas snabbt. Och allt tjafs om storsextilen som var nu 29 juli stör mycket.

Men 31 mars 1954 hade vi en också. Det är ju nästan 60 år sedan. Så det verkar ju inte vara alltför frekvent.

I bilden nedan om storsextilen 1954 så är sextilerna de vita strecken.

Där finns också den medföljande sk. davidsstjärnan eller egentligen två korsande stortrigoner. Man hittar även tre dubbel-drakar och tre mystiska rektanglar. Vilket ger ett mönster av perfekt balanserad energi.

Och de människor man har hittat som har dessa konfigurationer i sina horoskop har också levt ett ovanligt lugnt och harmoniskt liv. Och det skall de ju enligt astrologin göra också. 😃

cu

Farwuq
2013-08-25, 06:52
#8

Det se väldigt unikt ut.

🤔

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[greenseng]
2013-08-26, 01:30
#9

#8

Jo. En sådan här skönhet upplever man ju inte varje dag direkt. 🙂

undrarens
2013-08-26, 10:31
#10

sounds 2 me like häst /vädurar de där året (i närheten av den tiden(31:a) ) har de bättre förspänt på nåt vis🤔.

känner dock ingen tyvärr som är född då…man kan ju undra vad dom lever för sorts liv😉

varifrån kom egentligen "ljuset"Tummen upp som väckte liv i alla varelser på jorden och att hjärtatHjärta började slå och vi kunde  andasPustar och skratta Skrattar

Upp till toppen
Annons: