6. Löst prat -OT-

God morgon 4:e september

2013-09-04 07:41 #0 av: Farwuq

God morgon på er alla.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-09-04 07:50 #1 av: Emo

God morgon. Skönt ute i dag. Hoppas det inte blir alltför kallt. Jag har många tomater i växthuset. De behöver värme för att kunna mogna. Kommer frosten för tidigt, så minskar skörden för mycket.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-09-04 14:58 #2 av: [greenseng]

Godeftermiddag är det kanske nu. Väckarklocka

Har just rostat kaffe. Det var ett tag sen sist. Blev kanske lite väl mörkt, nästan lakritssvart. Men det gör inget. Jag gillar mörkrostat. Det är lätt att glömma bort att bönorna fortsätter att rosta ett tag efter att man har tagit bort dem från värmen.

De skall egentligen mogna åtminstone 12 timmar. Men så länge orkar jag inte vänta. Blir lite sträv smak, kanske. De ger ifrån sig CO( koldioxid ) när de mognar. Och får en betydligt fylligare smak. Det pyser när man öppnar locket på burken.

Det skall bli spännande att testa. Partajar



Anmäl
2013-09-04 19:57 #3 av: Farwuq

Du får blanda kaffet med en omgång som är mildare rostat.

När jag drack kaffe ville jag ha ett kaffe som hade samma kulör som min själ...

Djävlas


Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-09-04 20:21 #4 av: [Sol69]

God kväll på er alla.

Hoppas att ni har en trevlig kväll Glad

Kram

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-09-04 20:26 #5 av: Farwuq

Jag ska lägga mig nu, jag jobbar i morgon.

Somnar

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-09-04 20:48 #6 av: Pagan

hahaha draken, ljust beige då förstår jag.Skämtar

Sussa gott

Ska väl tänka på refrängen jag också snart, men först Roomservice för inspirationens skull. 

Rosta kaffe har jag aldrig gjort, men egen tobak däremot med whiskysmak, den blev torr som fnöske, smakade eldad kohalm med innehåll, men den bolmade himla bra. Ja jösses! 

Anmäl
2013-09-04 20:54 #7 av: [greenseng]

Godkväll. Mitt nyrostade kaffe blev faktiskt inte så tokigt. Men... det behöver mogna lite. Och nästa gång skall jag rosta det lite ljusare. Se om jag lyckas få fram den berömda citrus och bergamottsmaken från Yirgacheffe-kaffe.

Men... vilken Crema! Aldrig sett maken. Alldeles brun och fin. Det var första gången jag bryggde en egen rostning på min nya apparat och resultatet var direkt omstörtande. Skall testa en annan malningsgrad sedan. Med lite Robustu-kaffe inblandat också så blir det förmodligen absolut dunder-Crema. Glad


Anmäl
2013-09-04 22:15 #8 av: Pagan

låter rent magiskt GreensengGladCrema, me like that word

Anmäl
2013-09-05 00:05 #9 av: [greenseng]

#8

Det är ganska magiskt. Crema består enligt Wiki av cellulosa och fetter.
Men innehåller förmodligen proteiner också. Bildas av koldioxiden i kaffet. Ett skum på ytan. Men skall inte vara bubbligt. Det skall helst vara oljigt. Krämigt. Vilket antagligen har gett det sitt namn.

Jag får ganska tunn Crema om jag tittar på UTube och jämför. Men jag tror det beror på att jag har extremt hårt vatten här. Det blir alltså inte ett flera centimeter lager, men trots det rödbrunt och oljigt. Alltså perfekt. På UTube ser det ut som om Creman skummar ner i koppen. Hos mig kommer kaffe ner och Creman bildas i koppen. På något sätt känns det mer äkta. Skrattar

Men jag håller fortfarande på och tränar. Vi får väl se. Men jag är helt nöjd. Creman duger åt mig och den ser precis ut som en professor i ämnet får det. Han visade ett foto på sin Crema. Ser precis ut som min. Huvudsaken är ju hur kaffet smakar. Och jag är helt nöjd med smaken på min espresso. Glad

UTube kan ibland luras. Mycket bygger på visuella effekter. Men... hur smakar det? Det kan inte UTube förmedla. Åtminstone inte än. Och jag misstänker att många av de där skummiraklen inte smakar något vidare, faktiskt. Skrattar  UTube är som det är. Kvalitet ser oftast inte så imponerande ut. Därför blir jag ibland lite misstänksam. Därför är jag glad över den där professorns bilder. Glad Han har trots allt sysslat med det här i många herrans år.

Nej. Tror jag måste göra en Espresso till. Blev helt plötsligt bara så sugen. Skrattar

cu



Anmäl
2013-09-05 00:09 #10 av: [greenseng]

#3

Skrattar  Bra idé.

Tja... det kanske finns en anledning till att jag gillar verkligt svartrostade bönor. Skrattar


Anmäl
2013-09-05 15:30 #11 av: Farwuq

#6

"... ljust beige då förstår jag."

Förskräckt

Jag kan bli utesluten ut drakarnas orden om de får reda på detta.

TystStorgråter

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-09-06 21:40 #12 av: Pagan

å flå`t DrakenFörlägenVi får hålla himla tyst om dettaSkämtar

Gapskrattar

Greenseng det låter som mycket vetenskap det där, en annan kör vanligt bryggkaffe och har inte kunskapen, men jag blir alltid så inspirerad och imponerad då människor kör sin grej till 100. Känns liksom så gott i magen då. din Crema kommer säkert överträffas om och om igen. Våg

Anmäl
2013-09-06 22:33 #13 av: [greenseng]

#12

Bryggkaffe är också gott. Bryggkaffe och espresso känns idag som två helt olika slags kaffe. Vilket det ju egentligen är också.

Och det du säger om crema stämmer faktiskt. Jag hittade den rätta malningsgraden idag och för första gången kom det ut crema direkt från filterhållaren. Innan bildades det bara i koppen. Nu händer båda. Jag blev faktiskt riktigt häpen. Glad

Jag måste alltså mala mitt nyrostade kaffe grövre än med det köpta färdigrostade. Kan kanske bero på att super-färskt kaffe är lite oljigare. Eller så är det kaffesorten. Aldrig testat denna sorten innan.

Att göra kaffe nu är något av ett äventyr varje gång. Tror det beror på att apparaten är helt manuell. Man har full kontroll hela tiden. Men ibland kan det gå käpprakt åt skogen. Det bästa är när man känner sig ett med processen.

Får kanske ta och skriva en bok: "Zen och konsten att göra en espresso". Skrattar


Anmäl
2013-09-06 23:04 #14 av: Farwuq

Skämtar

Gör så.


Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-09-07 00:39 #15 av: [greenseng]

#14

Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.