Annons:
Etikettplaneter
Läst 11664 ggr
AnteMsson
2009-05-18, 23:16

4 Astrologins ursprung.

Vi vet ju att de flesta kulturers vetenskapsmän har hämtat sina grundläggande kunskaper från Astrologin. Här kommer, som fjärde och sista delen, lite uppgifter om hur de arbetade. Då kan ni jämföra själva.

Traditioner och kulturer inom Astrologin.
En kort sammanställning, som avslutning på artikelserien.

Först och främst kan vi börja med att säga att det finns likheter mellan många av de olika traditionerna, delvis för att det var ett utbyte mellan olika kulturer förr i tiden. Kanske på många sätt var utbytet större och mer omfattande då, i förhållande till mängden information som hanterades.
Men andra kulturer var också helt isolerade och utvecklades oberoende av varandra - Trots detta så har de liknande källor till sitt ursprung.
Vedisk och Västerländsk astrologi, till exempel är båda ursprungligen horoskop-ställande astrologiska traditioner.
De fokuserar på att rita upp en bild av födelseögonblicket - med hänsyn till solen, månen och planeterna i förhållande till stjärnhimlen.
Den stora skillnaden är här vilken zodiak man använder för att koppla samman stjärntecknen med stjärnbilderna.
Den västerländska traditionen har inte över tid samma stjärntecken som stjärnbild - på grund av det som behandlades i tidigare delar av artikelserien. De tråkiga tabellerna och bilderna och de data jag framlade där.
Effekten blir då att den västerländska traditionen delvis tappar kopplingen mellan egenskaperna för stjärntecknet i förhållande till stjärnbilden.
Inom den Vediska traditionen är detta en av de viktigaste aspekterna.

Sedan har vi den kinesiska astrologin som delar zodiaken via himmelsekvatorn, snarare än himlen i sig.
Kineserna utvecklade ett system där ett tecken motsvarar en av de dubbeltimmar som styr dagen och ett där det representerar de tolv månaderna.
Varje tecken i zodiaken styr över ett helt år och tillsammans med deras system med fem element så blir det en cykel på 60 år.
Jag brukar oftaast kalla det Asiatisk astrologi, eftersom den samma traditionen återfinns I Japan, Kina, Korea och Vietnam bland annat.

Nu för tiden har de olika traditionerna, ganska goda möjligheter att jämföras och användas här i väst och kunskapen om de Asiatiska systemen här är god, medan våra västerländska system fortfarande är ganska okända åt andra hållet.
Här i väst har det sedan uppstått stora skillnader med nya rön och idéer som har förkastat mycket av det grundläggande inom astrologin.
Det är en av orsakerna till att det är så många som sätter ett likhetstecken mellan horoskop och astrologi.
Men nu för tiden jobbar man också lite mer på det psykosociala planet och kosmobiologi.

Inom många mysterietraditioner bejakar man kopplingarna till astrologins tankebanor. Till exempel inom Kabbalismen. Inom divinationstarot… och numerologi.
Inom den esoteriska mysticismen kan vi nämna att det finns stora astrologiska kopplingar mellan Alkemi, Kabbalism, Numerologi och så klart den Rosicrusiska traditionen.
En del av detta kommer sakteligen införas på sajten - framför allt Rosicrusianism och Alkemi, vilket ligger undertecknad nära om hjärtat.
Det har jag för så vitt redan börjat smyga in.
Den västerländska Alkemin är intimt kopplad till den babyloniska astrologins tankar och mystik och de är utformade för att komplettera varandra inom studier av mysticism och ockultism.
Astrologi har ännu fram till idag kvar symboliken från Alkemin och de grundläggande sju himlakropparna inom astrologin har sina egna metaller vars symboler fortfarande står i relation till Alkemistens världsbild.

Att astrologin ändras under årens gång och utvecklas är inte så konstigt, eftersom saker och ting är i en ständig utveckling.
Många viktiga traditioner och kunskaper - har i stort fallit bort till fördel för en mer "affärsvänlig" approach.
Däremot så är det inom många astrologkretsar fortfarande de som håller de tidigare traditionerna i minnet just på grund av att det är en viktig del i det de arbetar med nu.
Det är lite av detta som jag kommer använda denna plattform till. Att föra ut lite av det materialet som fanns innan veckotidningarna och dagstidningarna började saluföra telefonlinjer och liknande där man kan få veta sin framtid som den eventuellt kan gestalta sig.

© Text, bild och layout: Astra et Clerum
(Sol 28° Taurus, Luna 16° Pisces)- 2009 E.V.

Detta material får kopieras fritt och användas av alla. Spridning får ske i oförändrad form och enbart mot skäliga kostnader för eventuella utskrifter och porto.

Annons:
AnteMsson
2009-05-18, 23:23
#1

Så klart kan även denna fås som pdf- för utskrift.

Det har varit fler än jag trodde, som ville jag skulle skicka dem.
Det tackar jag för, ni vet vilka ni är.

Wargmane
2009-05-19, 01:36
#2

tack Sirivs !! intressant!!

_B.B //Kristina

**Målet Är Att Livet ska Levas…
*…tha mi a' lorg…*
**
_Medarbetare på Existens

Cristine
2009-05-20, 23:57
#3

Intressant men svårt att förstå för en oinvigd som jag.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

evrekaw
2009-05-21, 17:48
#4

Intressant… Kan du utveckla kopplingen till Esoteriken och Teosofin, det skulle jag tycka var ytterst intressant…

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

Upp till toppen
Annons: