Annons:
Etikett1-allmän-astrologi
Läst 1247 ggr
Kyllan56
2014-03-20, 19:15

Planeter strax före husspetsar.

Här är en intressant artikel, som ordförande Mark Beal i astrologiföreningen Vintergatan, har skrivit. Han resonerar kring frågor när planeter ligger inom 5 grader från en husspets. I vilket hus räknas den? Inte en lätt fråga, eftersom det finns många olika Hussystem. Lika många astrologer man frågar nästan lika många svar får man. 

Mark Beal utgår i sin artikel från Garry Phillipsons frågeställning till 18 astrologer i Astrological Journal nr 3/2004

http://www.astrologi-vintergatan.com/hur_raknas_planeter_strax_fore_husspetsar_sida1.htm

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Annons:
[greenseng]
2014-03-20, 23:42
#1

Intressant.

När jag var helt ny inom astrologi så träffade jag en astrolog som sade:

- Tecknen är att betrakta som fält eller vågrörelser. Husspetsarna däremot är fasta, icke transparenta väggar. Det spelar ingen roll hur nära en husvägg en planet ligger oavsett om det är i början eller i slutet av huset. Den tillhör ändå totalt det huset den ligger i.

Denna doktrin har jag däremot börjat betvivla. Eller… egentligen har jag nog alltid varit tveksam till den. (Som allt annat 😃).

En av anledningarna är att en människas födelsetid är ofta allt annat än exakt. Framför allt när det gäller äldre horoskop. Jag vet inte hur många födelsedata jag exempelvis sett på Luther.

Sedan har vi ju problemet med många Hussystem som ökar ju längre vi är från ekvatorn. Men varje Hussystem är uppbyggt runt en idé. Som ofta kan vara svår att fånga. Åtminstone om man inte är väldigt insatt i hussystemens uppbyggnad.

Han pratar här om idén att att varje Hussystem has sin egen fokusering i ett horoskop:

Pam Cranes yttrande: ”…det skulle kunna vara så att varje Hussystem, snarare än att konkurrera med andra om att vara autentiskt, i själva verket är högt specialiserat och har en viktig bestämd roll att spela…”.

(Taget från artikeln länken hänvisar till).

Men då måste ju människorna som bor på ekvatorn vara väldigt speciella därför att alla Hussystem blir ju lika där. 😃 

(Ho Hooo 😃). 🦸‍♂️

Men detta skulle egentligen inte vara en diskussion om Hussystem. Att jag hela tiden ramlar ner i denna djupa brunn beror på att jag funderar  på att skriva något om Hussystem och det är mycket som rör sig i huvudet nu. 🤦‍♂️😃  Som tur är så är det bara funderingar på att skriva. Det är inget bestämt.

Och om jag skriver den så lär jag få skaffa en uppsättning med livvakter, misstänker jag. 😃

Jag tenderar nog mer och mer att se även Husen som fält eller vågrörelser även om jag är något kluven här. Men det är alltid lika frustrerande när man har en planet nära en husvägg och kanske helst hade velat ha den på andra sidan. Och det blir inte bättre av att ofta så har den influenser från båda husen. Det är just därför jag misstänker att vi faktiskt har att göra med fält här. Och då är ju frågan faktiskt löst.

En planet som ligger väldigt nära en husvägg färgas alltså av båda husens tolkningssystem. Men om det skiljer så mycket som 5° så lägger jag nog störst vikt vid det huset planeten faktiskt ligger i. Men tittar ändå på närliggande hus. Framför allt om födelsetiden är osäker. Eller om det angränsande huset bär med sig tolkningseffekter som passar väldigt bra in.

Som tur är så är det ofta som Ann Henning säger i sin bok "Modern Astrologi" (som förmodligen alltid kommer att vara modern): Något som är typiskt för en människa hittar man ofta på många ställen i horoskopet. (Egen beskrivning av uttalandet).

Det är så otroligt synd att hussystemens uppkomst tycks ligga dold i en ogenomtränglig dimma. Man har svårt att förstå ett system om man inte vet hur de tänkte som skapade systemet.

Nu är jag tillbaka till hussystems-frågan igen, men trots allt är ursprungstänkandet här ändå intressant när det gäller även denna fråga som länken hänvisar till. 🙂

Kyllan56
2014-03-21, 11:04
#2

Du kan du Greenseng!🙂

När jag läste igenom din kommentar tänkte jag nu jäklar ska jag damma av Robert Hands "Horoskopets symboler".NördIngen risk jag blir en nörd i ämnet, redan efter något kapitel, snurrade terminologin i mitt huvud och jag blev alldeles förskräckligt 🤦‍♂️.

Helt i linje med mitt överdimensionerade element i Eld, slängde jag mig in med en stor portion entusiasm. Understryckspenna i högsta hugg och satte igång. Insåg snabbt att min utbrända hjärna inte är lika fräsch, som den en gång varit. Efter ett kapitel konstaterarjag precis som Scarlett O´Hara i Borta med vinden. Det kommer en dag imorgon också🥵🥵

Men en sak har Robert Hand och jag gemensamt. Han använde sig också av Placidus-, eftersom det var mest tillgängligt, nnan han gick över till Kochs Hussystem. Men det är nog tyvärr också det enda vi har gemensamt. 😕😃

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Kyllan56
2017-03-14, 15:19
#3

Aktualiserar denna artikel, eftersom planeter på husspetsar varit aktuellt.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Kyllan56
2017-03-14, 15:19
#4

Aktualiserar denna artikel, eftersom planeter på husspetsar varit aktuellt.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Kyllan56
2017-03-14, 15:36
#5

Puttar, eftersom det nyligen varit på tapeten.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Upp till toppen
Annons: