Annons:
Etikettallmän-astrologi
Läst 7071 ggr
greenseng
2017-02-18, 20:02

Astrologins ABC 1. Zodiaken.

Stjärnornas mysterium: Zodiaken

  Zodiaken. Ett glittrande pärlband av stjärnor runt vår jord. Vackert, glittrande, lockande. Mystiskt. Men…
Var kommer denna idé ifrån? Vad är zodiaken egentligen? Och varför namnet zodiak? Har det något med zoo att göra? Är det någon form av djurpark? Vad är det egentligen som ger upphov till zodiaken?

Många frågor här. Så låt oss titta lite närmare på det. Även om det antagligen kommer att skapa ännu fler frågor.

Det är faktiskt vår sol som har skapat zodiaken. Eller rättare sagt dess rörelse sett från jorden.

Om vi i ett astronomiskt eller astrologiskt program betraktar solen exakt klockan 12:00 så ser vi att den har en massa stjärnor bakom sig. Och om vi tittar klockan 12:00 nästa dag så står den på samma plats. Nästan. Men den har flyttat lite på sig. Och likadant nästa dag. En liten förflyttning igen. Låter vi det gå en månad så har den helt andra stjärnor bakom sig.

Våra förfäder upptäckte detta och betraktade dessa stjärnor. Och de upplevde det som att dessa stjärnor formade vissa figurer. Och de tyckte att många av dessa figurer påminde om vissa djur. Därav namnet zodiaken.

De såg också att efter ett antal dagar så var solen tillbaka igen ungefär där vi startade titta. Då hade det gått 365 dagar och det var så ett år definierades. Solen vandrar alltså i en cirkel relativt jorden och denna cirkel kallar man ekliptikan. Och denna cirkel markerar dessa stjärnor då. Och dessa stjärnor kallar man då zodiaken.

Denna zodiak delades upp i tolv lika delar. Och varje del var alltså en figur av något slag. Ofta någon typ av djur. Men inte alltid. Och på något sätt så upplevde man att dessa figurer motsvarade en typ av energi som kunde kännas igen hos människor. Och de som då var födda när solen stod i en sådan figur, en så kallad stjärnbild, fick då ärva ett övermått av dennas energi. Därför sade man t.ex. : "Här har vi en typisk Vädur. Och där har vi en typisk Oxe." Osv. Helt plötsligt hade vi alltså tolv olika människotyper. Och varje sådan människotyp blev alltså bärare av dess solteckens energi.

Vi kan alltså ha flera miljarder människor på jorden. Men fortfarande bara tolv människotyper. Något att fundera över.

Men det är ofta så. Vi kanske känner en "Lena" och en "Olle". Men när vi vandrar genom livet så tycker vi att vi möter en annan "Lena" och en annan "Olle". Alltså människor som påminner oss om "Lena" och "Olle". Låt oss anta nu att "Lena" är en Vädur och "Olle" en Oxe. Om vi då märker att en annan "Lena" också är en Vädur och en annan "Olle" också är en Oxe så har vi erhållit något som brukar kallas stjärnminne. Vi har då börjat lära oss något mycket grundläggande inom astrologin.

Zodiaken är alltså en cirkel av tolv lika stora stjärnbilder. Normalt sett så delar man upp en cirkel i 360 lika stora delar. Varje sådan del kallas en grad. Och om zodiaken har tolv delar eller tolv stjärntecken så är varje stjärntecken 30 grader stort. 30 multiplicerat med 12 är ju 360. Och solen förflyttar sig ungefär 1 grad per dag. Men inte helt exakt. Därför har inte året 360 dagar utan 365 dagar. Och ibland 366 dagar. Då talar vi om skottår.

Att mäta tid har alltid varit komplicerat. Och om någon råkar vara född den 29 februari som vanligtvis bara har 28 dagar så blir det lite marigt. Inte sant?

Men… alltså… Denna zodiak? Vad mer kan vi säga om den?

Den har alltså tolv stjärntecken. Men vad kan vi säga om dem?

Tja… en hel del faktiskt. Om du går ut på webben så hittar du massor med information. Hundratals, om inte tusentals sidor, för fram en nästan oändlig mängd information om dem. Och snart blir det oöverskådligt. Till och med en professionell astrolog drunknar här. Det är ofta bättre att köpa en bra bok om astrologi. Men hur ofta vet vi att den är bra? Och passar oss själva? Innan vi ens läst den? Om vi inte känner någon som känner oss väldigt väl, samt också är intresserad av astrologi, så står vi inför ett problem här.

Eller också så hittar vi en bra lärosida på nätet. Någon professionell astrolog som har förmågan att uttrycka sig väl och som vi på något sätt trivs med. Men är vi totala nybörjare så kan det vara svårt i vilket fall som helst.

Är vi tillräckligt nyfikna samt också har tillräckligt med inspiration, så löser vi ofta de flesta problem med att öppna astrologins igenlackade dörr. Ofta handlar det om envishet här. Att inte ge upp.

När vi tittar lite på vad de kunniga skriver om stjärntecknen så märker vi snart att det blir mycket att memorera. Så många olika typer. Och så många olika beskrivningar. Och ofta skiljer de sig åt bland skribenterna. Och så småningom märker vi att de kan skilja sig åt lite väl mycket. Och vi tänker: "Någon måste ha fel här? Men vem? De här beskrivningarna skiljer sig alldeles för mycket åt."

Och ibland har vi rätt här i vår bedömning. Ibland inte. Det är då vi får stanna upp och fråga oss själva: "Vad handlar detta om egentligen?"

Och svaret här är "Energier".

Energi är ju ett populärt begrepp. Hittas inte bara i fysiken utan i en mängd grenar i tillvaron.
_"Åhh… jag har så lite energi idag."
"Den där snubben har så konstiga energier."
"Hon är en typisk energiätare."
"Vårt parti skall ladda landet med ny energi."
_Osv. Man kan utan tvekan säga att energi är ett populärt begrepp.

Energi talas det också om inom astrologin. Och det finns en anledning till det.
Om vi vill ta reda på vad som är typiskt för en Stenbock exempelvis, så ångar vi runt på webben eller så läser vi i en bok. Oh… Göran är Stenbock. Då är han alltså sån och sån då.
Men Göran är en människa. Hur använder du begreppet Stenbock om ett frö som växer upp till en planta?
Hur använder du det när det gäller ett land?
Astrologin kan användas på i princip allt. Och då är det inte alltid som begrepp för människor ger någon större mening. En växt är ingen karriärsmänniska exempelvis. Och en hund öppnar knappast ett företag. Kan en vulkan vara pålitlig?
Hur gör man här?
Jo. Man talar om olika energier istället för mänskliga egenskaper.

Jag tänker inte göra jobbet åt er och beskriva hur människor anses vara som är födda i ett speciellt stjärntecken. Det är något ni själva får reda ut. Att bara mata en människa som ligger som en fågelunge i en säng och bara gapar och väntar på att få nästa delikatess serverad; det ligger inte för mig. Det gör bara folk bortskämda och slöa. Hjärnan påminner faktiskt om en muskel. Tränas den inte så blir den förslappad och kommer till sist att förtvina. Om man däremot tränar den så blir den smidig och stark. Så… dags att sätta igång att jobba. Glöm TV och facebook. Idag har vi via internet tillgång till betydligt mer information än förr. Och vi får den snabbt. Behöver inte längre vänta på en bok som vi beställt, i flera veckor. Men informationen på internet är som informationen i böcker. Den kan vara sann eller falsk eller faktiskt både och.

Den information som känns bra och som får er att blomma; ta den till er. Känns den däremot helt fel så vänta med den. Kanske har ni förstått den på fel sätt. Eller så är ni inte mogna för den än. Eller så är den helt enkelt fel. Samma teknik kan faktiskt användas när man studerar olika religioner eller filosofier. Eller som en gammal indian en gång sade till mig: "Det den vite mannen har som vi tycker är bra. Det tar vi till oss. Det andra förkastar vi."

Däremot kanske jag kan ge vissa traditionella nyckelord för de olika stjärntecknen. Nyckelord som mera associerar till olika typer av energi. Ju förr ni börjar tänka i energier, desto bättre är det.

Alltså…

1. Väduren.

Nyckelord: "Jag är."

Element: Eld.
Kvalitet: Kardinal.
Laddning: +

Färg: Röd. Tarot Major Arcana: The Emperor. Tarot Minor Arcana: King of Wands Egyptisk Gud: Chnoum. Romersk Gud: Mars. Grekisk Gud : Ares. Djur: Vädur, Uggla. Växt: Tigerlilja. Parfym: Drakblod (Dragon Blood). Vapen: Hornen. Smycke: Rubin.

  Ett nyfött friskt barn är bräddfullt av livsenergi. Och det har inte än fått ett kroppsmedvetande. Det bara är, här och nu. Det har kommit till en ny värld och är helt begeistrad. Full av inspiration och livsglädje. Här kan vi verkligen tala om energi i ordets alla betydelser. Det är helt naturligt egocentrerat på grund av att det har ingen möjlighet att vara något annat. Därför retar man sig inte på det. Det finns inget narcisstiskt eller självupptaget över det. Barnet ser inte sig själv som mer än någon annan. Och det blir omedelbart medvetet om sina begränsningar. Istället kan denna spontana egocentrerade energi faktiskt få oss att skratta. Men det är aldrig något elakt skratt. Vi känner helt enkelt igen oss själva och minns. Och detta förmedlar glädje. Helt spontant. Därför är detta stjärntecken automatiskt kopplat till planeten Mars. Energins förlovade planet. Och det är också helt naturligt stjärntecken nummer 1. Det första stjärntecknet. Det finns en gåtfull numerologi kopplat till astrologin. Och här är den helt naturlig. Jag är…

Jag kanske kan ta tillfället i akt och titta på en sak här som du, om du faktiskt blir verkligt intresserad av astrologi, förr eller senare kommer att träffa på. Även om det väl är lite tidigt just nu. Det finns en koppling mellan stjärntecknet du betraktar och det motstående stjärntecknet på den astrologiska kartan. Just nu betraktar vi tecknet Väduren. Och på andra sidan på kartan hittar vi tecknet Vågen. Och Vågen har faktiskt två nyckelord. Det ena är väl allmänt känt, kan jag tro. Det är: "Jag balanserar." Och det är väl ganska självklart när man tittar på just en våg. Men… det finns alltså ett annat nyckelord här. Och det är: "Vi är!"

7. Vågen.

Nyckelord: "Jag balanserar."

Element: Luft.
Kvalitet: Kardinal.
Laddning: +

Färg: Grön. Tarot Major Arcana: Justice. Tarot Minor Arcana: King of Swords Egyptisk Gud: Maat. Romersk Gud: Themis. Grekisk Gud : Themis. Djur: Elefant. Växt: Aloe. Parfym: Galbanum. Vapen: Korset. Smycke: Emerald.

Här har barnet vuxit till sig något och upptäckt en sak. Det är ganska tråkigt att vara helt ensam i livet. Man behöver en livspartner. Och en god vän som står en nära är inte heller helt fel. Kopplingen "Jag är" till "Vi är" är egentligen helt naturlig.

Vågen tycker om balans och harmoni. Men blir den störd alltför mycket så rubbas balansen ofta väldigt mycket. Och det tar sin lilla tid innan vågen kommer i balans igen. Vågen styrs av planeten Venus. Och det är tillvarons konstnärliga planet. Förklarar kanske varför vågen älskar skönhet och harmoni så mycket.

Men många gånger så sneglar vågen ofta lite avundsjukt på väduren faktiskt. Den skulle vilja ha lite av vädurens spontana och direkta natur. Medans väduren ibland imponeras av vågens kontrollerade balans.
De har kanske lite att lära av varandra.

2. Oxen.

Nyckelord: "Jag har."

Element: Jord.
Kvalitet: Fast.
Laddning: -

Färg: Röd-Orange. Tarot Major Arcana: The Hierophant. Tarot Minor Arcana: Queen of Pentacles Egyptisk Gud: Hathoor. Romersk Gud: Castor & Pollux. Grekisk Gud : Hera, Afrodite. Djur: Oxen. Växt: Malva. Parfym: Storax. Vapen: Arbete. Smycke: Topas.

Barnet har nu kommit till den punkt i livet där det börjat upptäcka att det finns intressanta saker i omgivningen. Och att det väldigt gärna vill ha full kontroll över dessa mycket fascinerande saker. Det vill att dessa saker skall tillhöra en själv. Det vill äga! Det är ens egna saker och ingen annans. Barnet blir vanligtvis mycket irriterat om någon bara tar en av barnets saker utan att fråga om nådigt lov.

Dessutom har barnet börjat använda dessa saker. En del på ett väldigt intressant sätt. Det har börjat upptäcka att man kan sätta form och färg med hjälp av dessa saker. Man kan konstruera. Man kan skapa. Och detta upplevs som extremt fascinerande och spännande. Barnet har alltså börjat komma i kontakt med konstens roll i samhället. Det har upptäckt det konstnärliga!

Därmed har vi passerat den punkt där det bara skulle vara egot som styr det hela. Konst är aldrig egentligen kopplat till egot. Därför går barnets ägandeintresse betydligt djupare än ett egoistiskt intresse. Och vad är det för kosmisk kraft som är kopplat till detta? Vilken eller vems energi är det som influerar spelet nu?

Jo. Det är planeten Venus energi som har uppenbarat sig här. Och precis som Mars energi så är den mäktig. Mycket mäktig. Och den influerar och påverkar spelet betydligt mer än vi vanligtvis tror.

8. Skorpionen.

Nyckelord: "Jag åtrår."

Element: Vatten.
Kvalitet: Fast.
Laddning: -

Färg: Blå-Grön. Tarot Major Arcana: Death. Tarot Minor Arcana: Queen of Cups Egyptisk Gud: Typhoon Set, Ptah. Romersk Gud: Vulcan. Grekisk Gud : Hephaestos. Djur: Örn, Varg, Skorpion. Växt: Kaktus. Parfym: Siameze Benzoin. Vapen: Obligatorisk Smärta. Smycke: Snakestone, Turkos.

Men precis som i Vädurens fall; vad hittar vi på andra sidan i horoskopskartan? Jo. Där hittar vi stjärntecknet Skorpionen. Och eftersom Skorpionen styr könsorganen (alla stjärntecknen styr åtminstone en kroppsdel) så har den begåvats med nyckelordet: "Jag åtrår!" Eller det är åtminstone en anledning till det. Men Skorpionen har faktiskt ett annat nyckelord också. Och det är: "Vi har!" Jämför här med Oxens "Jag har!"

Därför så är skorpionen ofta involverad i att hantera andra människors pengar och tillgångar.
Men för en sådan aktivitet krävs kontakter, influenser och… makt!
Och skorpionen har en naturlig fallenhet för att just hantera makt. Och här krävs naturligtvis en stark känsla för ansvar. Om våran skorpion slarvar här så är det bara en tidsfråga innan makten blir missbrukad.
Ofta med katastrofala följder.

Man känner ofta igen en skorpion på ljuset i dess ögon. Men det är inte fråga om det vanliga ljuset vilket naturligtvis kan finnas där också. Jag talar här om något som faktiskt påminner om en tunn men mycket skarp laserstråle. Om du inte tror mig så kolla in en skorpion lite extra noga nästa gång. Speciellt när ni diskuterar något känsligt.

Och att skorpionen skulle vara speciellt intresserad av lite erotiska äventyr.. tja… men det är väl alla? Eller hur?
Men man upptäcker snart att skorpionen är den verkliga konässören här. Öppen för de flesta varianter och experiment. Ibland till och med farliga sådana. Om man läser att någon dött i ett mycket avancerat erotiskt äventyr, tja … då är det nästan alltid en nu bara såå… oskyldig skorpion involverad någonstans!

Skorpionen styrs faktiskt av två planeter: Pluto och Mars.
Pluto är ju faktiskt en ganska nyupptäckt planet och refererar till den extremt hänsynslösa, direkta men väldigt intressanta guden Pluto som anses vara härskare över dödsriket, men även över naturliga fenomen som vulkaner och jordbävningar. Vilket kanske kan ge en liten fingervisning om hans direkta karaktär. Pluto är aldrig intresserad av några kompromisser. Han säger: "Antingen lyssnar ni, eller så får ni veta vad problem egentligen innebär. Och det vill ni inte. Jag lovar… "

Pluto, precis som Mars, är ofta involverad i krig och konflikter. Det är två farliga planeter. Åtminstone när de är på det humöret. Man får tänka sig noga för när man har med dem att göra.

Märkligt nog så var det ett litet barn, en liten flicka, som namngav Pluto.
Det säger en del om att just barn har mäktiga antenner.
Man skall aldrig underskatta ett barn. Det kan vara ett fatalt misstag.
Däremot har man mycket att lära av ett barn!
Framför allt om man är lycklig nog att erhålla dess förtroende.

Du har förmodligen redan börjat ana ett märkligt förhållande här. De första sex stjärntecknen är subjektivt orienterade. Alltså kopplat till en person. Medans de återstående stjärntecknen egentligen handlar om samma sak fast här finns en skillnad. De är mer objektivt orienterade. Alltså kopplat mer till ett flertal personer. Alltså en grupp. Barnet har alltså vuxit upp och börjat upptäcka att man fungerar aldrig ensam i en värld eller till och med i kosmos. Man fungerar alltid tillsammans med andra människor och varelser. Man är egentligen aldrig ensam även om man skulle önska det. Man är alltid, och åter alltid, kopplad till ett flertal. Det går aldrig att komma ifrån. Det spelar alltså ingen roll om man faktiskt är en eremit. Man är alltid kopplad till resten av världen eller kosmos. Detta är ett grundläggande fakta. Men kan till och med tala om en grundläggande kosmisk lag här!

3. Tvillingarna.

Nyckelord: "Jag tänker."

Element: Luft.
Kvalitet: Flexibel.
Laddning: +

Färg: Orange. Tarot Major Arcana: The Lovers. Tarot Minor Arcana: Page of Swords Egyptisk Gud: Twin Murti. Romersk Gud: Janus. Grekisk Gud : Apollo Diviner. Djur: Skata, Hybrider. Växt: Orkide, Hybrider. Parfym: Malört. Vapen: Tripoden. Smycke: Turmalin.

  Tvillingarna är extremt fascinerande. Okay. Alla stjärntecknen är likvärdiga. Här finns ingen hierarki. Ingen graderingsskala när det gäller "vem är bäst". Det är ett system där stenhård likvärdighet gäller. Men ändå…

Du har kanske tråkigt en dag. Eller känner dig lite nere och allmänt deppad. Vad göra?

Mitt råd här är: uppsök en tvilling! Och det spelar ingen som helst roll om du själv är tvilling. Tag din "smartis", ring närmaste tvilling och säg att du tänker titta över en stund. Du kommer inte att ångra dig. Jag lovar! Man har inte direkt tråkigt tillsammans med en tvilling. Det finns liksom inte med på kartan. Där tvillingen är där rör det på sig, minsann.

Det har förmodligen med tvillingens mentala aktivitet att göra. Den fluktuerar på ett märkligt sätt. Ena minuten skiner solen och allt är varmt och trevligt. Nästa minut så hänger istapparna från taket. Och tvillingen själv är helt omedveten om detta. Oerhört intressant faktiskt.

Men vad är det för krafter som är inblandade här? Alla stjärntecknen styrs av en eller ibland två planeter. Vem är det som styr tvillingarna? Jo. Det är planeten Merkurius!

Merkurius är en mycket speciell planet i och med att den är så nära Solen. Den är aldrig längre bort från Solen än ±28° i kartan. Den rör sig ofta snabbt och är många gånger oerhört aktiv. Den representerar intelligens, kommunikation, spirtualitet och allt liknande. Dämed är den naturligtvis väldigt underhållande.

Men om vi  vår vana trogen tittar på andra sidan kartan. Vad hittar vi väl där? Jo där hittar vi Skytten.

9. Skytten

Nyckelord: "Jag ser."

Element: Eld.
Kvalitet: Flexibel.
Laddning: +

Färg: Blå. Tarot Major Arcana: Temperance. Tarot Minor Arcana: Page of Wands Egyptisk Gud: Nepthys. Romersk Gud: Jupiter. Grekisk Gud : Chiron. Djur: Centaur, Häst, Hund. Växt: Rush, ex. Åkerfräken? Parfym: Lign-aloes (förmodligen Agarwood). Vapen: Pilen. Smycke: Jacinth, Hyacinth (ädelsten baserad på Zirkon).

Det här är minsann en nyfiken gynnare. Skytten vill veta. Och skaffar sig kunskap om världen genom t.ex. resor.
Eller helt enkelt genom studier. Skytten är ofta en sökare av stora mått. Är ofta intresserad av religioner och olika filosofier. Och naturligtvis av att veta hur människor egentligen fungerar. Hur de tänker.

Skytten är alltså också influerad av tänkandet men ur ett mer globalt perspektiv.
Om tvillingens nyckelord är "Jag tänker" så skulle man faktiskt kunna ge skytten ett andra nyckelord.
Nämligen "Vi tänker."

Skytten styrs av planeten Jupiter. Den största planeten i solsystemet (näst solen förstås. Inom astrologin ses även solen och månen som planeter. Det blir enklare så). Och Jupiter är kopplad till kunskap av alla de slag. Och har förmågan att få system och även diskussioner och tänkande att växa. Att expandera.

Jupiter anses även bringa tur. En slags lyckans planet. Men tyvärr varar sällan denna lycka i evighet.

4. Kräftan.

Nyckelord: "Jag känner."

Element: Vatten.
Kvalitet: Kardinal.
Laddning: -

Färg: Gul-Orange. Tarot Major Arcana: The Chariot. Tarot Minor Arcana: King of Cups Egyptisk Gud: Khephra. Romersk Gud: Dionysius. Grekisk Gud : Artemis. Djur: Krabba, Sköldpadda, Sphinx. Växt: Lotus. Parfym: Onycha (Sjönagel). Vapen: Ugn. Smycke: Amber, Månsten.

  Som nyckelordet faktiskt antyder här så är kräftan en känslig varelse men också en kännande sådan.
Och det stämmer bra in på kräftans styrande planet Månen. Månen står ju för känslor och kännande och beskriver väl i sig själv mycket av kräftans natur. Har en bild i en bok på just kräftan. Han står där, leende, trevlig och klädd som en kock med en serveringsbricka med allsköns delikatesser på. Omgivningen är ytterst städad och blänkande och allt är mer eller mindre perfekt. Men i bakgrunden kan man ana dunkla, mörka, svarta händer som väntar på sin chans. Detta ger kanske en inblick i kräftans ganska svårförstådda natur.

Ett gott råd: Bråka aldrig med en kräfta. Du har ingen aning om vad du då ger dig in på. Månen kan vara kärleksfull, mjuk och trevlig men har också en helt annan sida. Och den vill du inte uppleva. Jag försäkrar.

Med sin starkt utvecklade känsliga natur så har kräftan en nästan kuslig förmåga att läsa av en människa men också en omgivning. Men ibland blir det fel. Alltför lätt till nästan sjuklig misstänksamhet och svartsjuka är väl nästan legendariskt när det gäller kräftor. Här får man ta det lite försiktigt, minsann. Men trots allt så brukar kräftan till sist svara på sund logik. Dock så brukar det bästa vara en liten avkylande promenad i nattregnet innan kräftan blir sitt vanliga jovialiska och trevliga jag igen. Kräftan är utan tvekan en komplicerad varelse. Att ha en sådan utvecklad känslighet är minsann inte lätt!

Om vi vår vana trogen tittar på andra sidan av kartan så hittar vi Stenbocken.

10. Stenbocken

Nyckelord: "Jag använder."

Element: Jord.
Kvalitet: Kardinal.
Laddning: -

Färg: Indigo. Tarot Major Arcana: The Devil. Tarot Minor Arcana: King of Pentacles Egyptisk Gud: Khem. Romersk Gud: Bacchus. Grekisk Gud : Pan. Djur: Get, Åsna. Växt: Indisk hampa (Cannabis Indica). Parfym: Mysk. Vapen: Den Hemliga Kraften. Smycke: Svart Diamant, Gagat.

Här har vi en ytterst ansvarsmedveten och ofta en smula konservativ natur. Kanske inte så konstigt direkt att detta stjärntecken styrs av Saturnus. Den gamle erfarne och ytterst svårflörtade planeten som många gånger anses ställa till tråkigheter i tillvaron. Men stenbocken är en plikttrogen varelse som är övertygad om att det är hårt arbete som betalar sig bäst. Han har inget direkt intresse av tillvarons mera trams och tjafs. Här är det koncentration som gäller och ett väldefinierat mål som man skall sträva mot. Och slarvar man här så får man minsann också betala för det. Och många gånger betala dyrt så man inte gör om samma misstag igen. Stenbocken kan vara ytterst allvarlig och bestämd. Men det lönar sig ofta att ta hans lektioner på djupaste allvar. Det leder till sist till erfarenhet.

Stenbocken verkar skilja sig ganska så drastiskt från kräftan. Han verkar inte vara så väldigt intresserad känslor direkt. Och är definitivt inte känd för att basunera ut sina egna känslor. Däremot så kan han vara intresserad av att väva ihop känslorna i en grupp så att gruppen står enad i ett definierat projekt eller i ett företag. Och att medlemmarna känner trohet och solidaritet emot företaget. Och här börjar faktiskt ett annat nyckelord för stenbocken sakta lysa fram.

Alltså: "Vi känner." Kanske en något mer kollektiv variant av kräftans: "Jag känner."

Saturnus är inte så intresserad av Jupiters mer kortlivade lyckogåvor. Men Saturnus har trots allt gåvor att erbjuda. Det kanske tar sin lilla tid innan man får smaka dem. Men till skillnad från Jupiters gåvor så varar dessa gåvor för evigt. Det handlar alltså om erfarenhet och visdom här. Och när man väl erhåller dem så är det för att man verkligen har gjort sig förtjänt av dem. Och det känns både tryggt och bra.

5. Lejonet.

Nyckelord: "Jag vill."

Element: Eld.
Kvalitet: Fast.
Laddning: +

Färg: Gul. Tarot Major Arcana: Fortitude, Strength Tarot Minor Arcana: Queen of Wands Egyptisk Gud: Ra-Hoor-Khuit. Romersk Gud: Helios. Grekisk Gud : Apollo. Djur: Lejon. Växt: Solros. Parfym: Olibanum. Vapen: Disciplinen. Smycke: Kattöga (Krysoberyll).

Whoah! Jag säger bara whoah.

När man träffar på ett lejon så får man en ibland en känsla att man har med en kunglighet att göra. Det får man faktiskt ibland när det gäller kräftan också men om kräftan är en drottning så är lejonet utan tvekan kungen. Eller kanske lill-prinsen. Lejonet ser sig själv som den naturlige och obestridde ledaren. Även om lejonet sällan tänker på detta så är det som att det är helt naturligt. Det skall helt enkelt bara vara så. Och om folk är dumma nog att inte förstå detta så blir lejonet stött och tjurig. Ibland till och med deprimerad.

Lejonet för sig med stil och är ytterst noga med sin framtoning. Oavsett vad denna framtoning är avsedd att framkalla för effekt. På ett party väljer lejonet alltid kläder som skall tala om att hon är den verkliga primadonnan i sällskapet. Och arbetar hon i trädgården så är det med kläder som klart visar fram att här är det minsann en erfaren människa som arbetar. En som är att räkna med.

I ett sällskap så är det alltid lejonet som blir den naturliga medelpunkten. Om inte så kan hon bli ytterst stött och ytterst svårtröstad. Om det finns flera lejon närvarande så uppkommer en mycket subtil och svårupptäckt kamp. Men en vinnare uppträder till sist. Men de andra ger inte upp utan använder olika smutsiga tricks för att rycka åt sig kontrollen. Om där råkar finnas någon "viktig" person närvarande så ser ett slaget lejon till att lägga beslag på personen i fråga, väl medveten om att det kommer att locka till sig fler medlemmar i gruppen. Och till sist står det slagne lejonet som vinnare!

Beskrivningen av ett lejon kan verka som beskrivningen av en fullblodsegoist. Men egentligen så är det lejonets nedärvda natur som kommer fram här. Lejonet styrs ju av Solen. Den himlakropp som faktiskt skapat solsystemet och också styr det. Självklart så är det en självklar ledartyp. Men också faktiskt en mycket bra ledare. Bryr sig verkligen om sina skyddslingar och vet hur hon skall få fram det bästa från dem. Och blir det svårigheter så är ett beskyddande lejon säkert det bästa man kan ha tillgång till.

Lejonet tycker också om att experimentera. Framför allt när det gäller kärleken. Det är noga att undersöka vad olika typer av relationer har att bjuda på. Men vill naturligtvis vara den som bestämmer var skåpet skall stå.

11. Vattumannen.

Nyckelord: "Jag vet."

Element: Luft.
Kvalitet: Fast.
Laddning: +

_Färg: Violett.
Tarot Major Arcana: The Star.
Tarot Minor Arcana: Queen of Swords
Egyptisk Gud: Ahephi.
Romersk Gud: Juno.
Grekisk Gud : Ganymede.
Djur: Man, Påfågel, Örn.
Växt: Olivträd.
Parfym: Galban.
Vapen: Rökelsekaret.
Smycke: Glas, Kalcedon.
_
På andra sidan i horoskopskartan så hittar vi vattumannen. Och vattumannen går faktiskt att se som ett lejon som blivit mer mogen. Om lejonets nyckelord är "Jag vill" så kan vattumannens nyckelord faktiskt vara "Vi vill." Även om vattumannens brukliga nyckelord är "Jag vet."

Om man kopplar ihop dessa två nyckelord så når man in i vattumannens hemliga natur.
"Jag vet minsann hur människor egentligen fungerar innerst inne. Så varför inte samla ihop några stycken och låta världen få veta vad vi vill."

Vattumannen är alltså intresserad av att verka i grupper, organisationer och liknande. Helst då grupper som är intresserad av välgörenhet och liknande. Alltså då människor som är intresserade av att få världen bättre. Att få den att fungera mer harmoniskt, rättvist och mer demokratiskt. Vattumannen tycker extremt illa om orättvisa och att människor utnyttjas och behandlas ovarsamt.

Vattumannen har också en förmåga till snabbt men också djupt tänkande. Inom vattumannen kan man ofta hitta en förmåga till genialiskt tänkande. Och även om vattumannen många gånger ger ett lättsamt intryck så skall man inte låta lura sig här. Det försiggår mer än man anar bakom en vattumans pannben.

En vattuman är alltså perfekt att rycka med sig människor och inspirera dem för ett världsordnande projekt. Men ändå är det en ganska hemlighetsfull natur vi har att göra med här. En natur som inte har något som helst intresse att dela med sig av sina innersta tankar och hemligheter. De vill vattumannen ha för sig själv.

Vattumannen styrs av av två planeter. Saturnus och den ganska nya planeten Uranus. Man kan ana en intressant blandning av dessa två planeters inflytande här. Saturnus är ju ganska ordningsam och nästan ortodoxt plikttrogen. Medans Uranus är betydligt mer rörlig och kastar sig mellan olika djupa idéer och tankar och är ofta motorn som hittas bakom många sk. genier. Uranus kan ofta verka chockerande och upprör många gånger människor. Det är kanske tur att Saturnus lugnar ner det hela och lyckas bringa lite ordning i vattumannens känslosvall och egendomliga kaskader av infall och idéer.

6. Jungfrun.

Nyckelord: "Jag analyserar."

Element: Jord.
Kvalitet: Flexibel.
Laddning: -

Färg: Gul-Grön. Tarot Major Arcana: The Hermit. Tarot Minor Arcana: Page of Pentacles Egyptisk Gud: Virgin Isis. Romersk Gud: Ceres. Grekisk Gud : Demeter, Persephone. Djur: En människa som dragit sig undan från världen. Djur som lever i ensamhet eller i par. Växt: Narcissus. Ex. Påsklilja. Parfym: Narcissus. Vapen: Lampa & Vind. Smycke: Peridot.

Hur skulle vi klara oss utan jungfrun? Jag bara frågar! Någon måste ju bringa ordning i världens kaos. I den malström av idéer, tankar och projekt som hela tiden flödar. Utan jungfrun skulle det inte finnas skuggan av en chans att en civilisation ens skulle kunna uppkomma och bestå. Vi har mycket att tacka den naturligt plikttrogna och ibland nästan pedantiska jungfrun för.

Att jungfrun styrs av planeten Merkurius är väl ganska självklart. När vi tittade lite på tvillingarna så upptäckte vi att detta stjärntecken också styrs av Merkurius. Då lyste planetens spirituella tankeflöde fram. Snabba känslokast och storartad verbal förmåga. Extrem intellektuell rörlighet och bländande charm. Men hos jungfrun är Merkurius betydligt lugnare och ger ett mycket mer analyserande intellekt. Försöker bringa ordning och reda även i de djupaste tankegångar och projekt.

Allt från att få exempelvis en avdelning på ett sjukhus att fungera perfekt till att få en klar ordning när det gäller en avancerad vetenskaplig ekvation. När det gäller ordning och reda har jungfrun många strängar på sin lyra.

Jungfrun är ofta nästan klädsamt blyg och håller sig många gånger diskret i bakgrunden medans andra kämpar hårt för att bli sedda och ta sig fram. Men till sist blir det ändå jungfrun som vinner. Hennes förmåga till outtröttligt arbete och allvarsamt ordnande och analyserande upptäcks till sist av de som bestämmer. Och det uppskattas verkligen!

Men till sist kan det leda till att den stackars jungfrun bränner ut sig. Så ett gott råd är att du lugnar ner dig en smula och tänker lite på dig själv istället. Och då fungerar du bättre och kan använda dina resurser bättre också. Du behöver inte vara nervös. Ditt arbete uppskattas alltid. Var bara dig själv i lugn och ro. Det fungerar alltid.

12. Fiskarna.

Nyckelord: "Jag tror."

Element: Vatten.
Kvalitet: Flexibel.
Laddning: -

Färg: Röd-Violett. Tarot Major Arcana: The Moon. Tarot Minor Arcana: Page of Cups Egyptisk Gud: Anubis. Romersk Gud: Neptunus. Grekisk Gud : Poseidon. Djur: Fiskar, Delfiner. Växt: Opiumvallmo. Parfym: Ambra. Vapen: Den Magiska Spegeln. Smycke: Pärla.

Om vi tittar på andra sidan zodiaken, vad hittar vi då väl där? Jo! De stackars fiskarna. Och dessa stackars känsliga vattenvarelser har det minsann inte lätt. Upplever ofta att man har hela världen emot sig och att ens projekt är fullständigt ouppnåeliga även om de inte alls är stora. Fisken är ju den som står sist i zodiaken och har alltså vandrat runt och skaffat erfarenhet av alla stjärntecken. Och har därmed erhållit en erfarenhet av vad det hela handlar om och fått en aning om det helas ofattbara och omöjliga storhet. Och insett att detta är minsann inget för en stackars människa tillika fisk att syssla med och vänder sig tacksamt till högre makter. En av anledningarna till fiskens nyckelord: "Jag tror."

Men "Jag tror." behöver nödvändigtvis inte vara kopplat till religiösa spörsmål. Det kan också vara kopplat till fiskens inbyggda tvehågsenhet och svårighet att bestämma sig eller bilda sig en uppfattning i en speciell fråga. Jag tror så, eller vänta nu lite här… Nej jag tror nog så istället. Osv. Fiskarna har en tendens att vackla fram och tillbaka. Precis som tvillingarna byter den ofta gestalt. Fast av helt olika skäl. Hos tvillingarna är det fråga om en snabb tankeskiftning. Verkar nästan kopplad till temperament. Medans hos fiskarna ligger det djupare och kräver lång eftertanke.

En fisk är ytterst känslig, kanske det mest känsligaste tecknet, men kan konsten att dölja det väl. Förutom när den är på dåligt humör för då nästan ångar det mörka moln minsann. Men å andra sidan så är det väl knappast någon som är så smittande och kvittrande glad som en lycklig fisk. Och på grund av sin inneboende känslighet så vill fisken gärna hjälpa människor ur deras svårigheter. En slags zodiakens samarit!

Fiskarna är ytterst nyfikna. Sedan om det är på avlägsna galaxer eller kvantpartiklars eller även grannars uppförande, det spelar ingen större roll. Men vad det än är så vill fisken ytterst gärna dela det med likasinnande och diskutera djupt och ingående vad vi har för tankar om saken. Så fisken kan faktiskt ha ett extra nyckelord. Nämligen "Vi analyserar. " En mer objektiv variant av jungfruns "Jag analyserar." Återigen en koppling mellan motstående stjärntecken.

Fiskens planet är den gåtfulle men ibland lurige Neptunus. Intuitionens, drömmandets och fantasins planet. Vilket speglar vattentecknet fiskarna bra. Men fiskarna har ännu en planet faktiskt. Och det är Jupiter. Jupiters expansiva, kunskapsrika och lockande natur passar fiskarna utmärkt "som en fisk i vattnet" när fisken fått en underbar ide i sitt huvud som den inte kan släppa och som den är helt övertygad om är en tillgång för mänsklighetn.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oj. Det blev visst lite mer än bara nyckelord här. Men det är väldigt långt ifrån en fullständig beskrivning av stjärntecknen. Men… som sagt… nätet är stort.

Och det var allt för den här gången. Hoppas ni fick ut något av det.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Annons:
Kyllan56
2017-02-18, 23:36
#1

greenseng du har lyckats igen!😃En lättförståelig, pedagogisk och heltäckande artikel. Jag gillar den ordningen du lagt på tecken och gjort motsatsförhållandena tygliga i att alla tecken har en motsats. Eld- ligger mittemot Luft tecken och Jord- ligger i opposition Vattentecken.

Sedan tycker jag din bild är ren och vacker. Den ger mig associationer till växtlighet. Precis som horoskopet växer och utvecklas utifrån de situationer vi möter i livet och de styrkor och svagheter vi möter dem med. Det som är en "svaghet" idag är i morgon en styrka.

Det är många som läser artiklar men få som skriver något. Skriver man en artikel är det kul att få feedback, så det hoppas jag du får. Någon som funderat och tänkt över det du skrivit och har en fråga att ställa eller någon reflektion man gjort!

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Farwuq
2017-02-19, 10:43
#2

👍

Greenseng, du är fantastisk!
Varför samlar du inte in din kunskap och skriver en bok?!
Den skulle bli en bästsäljare inom genren.
🌺
Du och Kyllan är den stora kunskapens källor, det är en ära att se er här och få läsa det ni delar med er av.
🤗

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Ralph
2017-02-19, 11:29
#3

Instämmer helt och hållet.

👍

greenseng
2017-02-19, 14:14
#4

#1

  Tackar! 🙂

Det där med feedback… hrm… det tror jag väl av naturliga skäl inte så mycket på längre. Skriver man här på astrogruppen så får man aldrig förvänta sig feedback. Då blir man bara besviken. Tyvärr.

Sanningen är väl den att det förmodligen inte är så många i vårt avlånga land som är speciellt intresserade av astrologi. Förutom då tidningshoroskopen. Man får aldrig glömma att vi lever i melodifestivalens och jantelagens förlovade land. Och sådant har konsekvenser.

Och sedan är det längden på artikeln. Är den längre än fyra ord så tvekar folk att läsa den. Ok… lite ironiskt kanske. Men det är en konsekvens av missbruket av "smartisar", inbillar jag mig. Några exempel här:

"Astrologi handlar om stjärnorna." Klart godkänt. Bara fyra ord. En sådan artikel kan t.om. erhålla svar.

" Astrologi handlar inte om stjärnorna." Nu blev det helt plötsligt farligt. Hela fem stycken ord och dessutom så måste man tänka till lite. Sådant gör ont och är inte populärt. Definitivt inte godkänt.

"Astrologi handlar inte om stjärnorna utan om planeterna och jordens rotation." Helt kört!! Elva stycken ord som de flesta inte ens förstår. Skulle förmodligen inte ens klara sig in i en populärvetenskaplig avhandling en gång.  Och de som till äventyrs förstår något av denna långa avhandling på elva ord stoppas effektivt av Jantelagen från att skriva någon kommentar. Och skulle personen i fråga ändå drista sig till att kommentera så blir det förmodligen ingen vacker kommentar. 😃

Vad jag försöker tala om här med mina grova ironiska kommentarer, som tenderar att driva folk till andningsproblem och så får jag skulden för det, är att jag definitivt inte skriver för att få feedback! 😎

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

greenseng
2017-02-19, 14:23
#5

#2

  Tack så mycket! 🙂

Jo. Jag funderar ibland faktiskt på att kladda ner ett manuskript. Men det blir nog i sådana fall inte om astrologi. Dessutom så lär det nog inte bli på svenska. Att få något utgivet i Sverige om man är helt okänd och utan kontakter, det är nog ganska kört, inbillar jag mig. Och att hålla på att jobba med utgivningen själv, det har jag inte energi till.

Du pratar om Kyllan och mig. Men… hur är det med dig själv då? 😉

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

greenseng
2017-02-19, 14:23
#6

#3

  😉

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Annons:
Farwuq
2017-02-19, 18:06
#7

#5 Jag är körd.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

greenseng
2017-02-19, 19:49
#8

#7

  Det är något alla människor känner, ibland eller ofta. Men trots det så är vi aldrig körda. Men tanken ger oss en vilopaus.

En tillfällig semester vi antagligen behöver. Men så händer något och fighten är igång igen. Det är helt enkelt så vi fungerar.

Men många gånger är det så att när vi säger att vi är körda så menar vi allvar. Dock finns det  oftast energi kvar, gömd någonstans. Eller så laddas vi upp. 😃

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Tarotstollan
2017-02-19, 21:27
#9

Så jättebra skrivet, väntar med spänning på nästa artikel!👍

Det var nya saker om mitt tecken som jag inte hade en aning om innan, så det tåls att tänka på!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

greenseng
2017-02-19, 21:54
#10

#9

  Tackar! 🙂

Jo. Jag vet! Inom astrologin poppar det hela tiden upp nya saker som man inte har tänkt så mycket på.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Farwuq
2017-02-20, 07:15
#11

Astrologin är på inget sätt klar och fullständig, den är under ständig utveckling.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: