Annons:
Etikettallmän-astrologi
Läst 6413 ggr
greenseng
2016-10-04, 11:15

Astrologins ABC. Introduktion.

Astrologi? Vad i alla stjärnors namn är det?

  Astrologi. Vad är det? En vetenskap? En filosofi? En konstart? En religion? En metod att förutsäga framtiden? En metod att kunna se en människas personlighet? En metod att se vad ett spädbarn kommer att bli som vuxet? En metod att se om en människa är god eller ond? Om hon går att lita på? En metod att hitta sin själs älskade? Eller är det något annat?

Först och främst så är det ett kunskapssystem. Men det säger ju egentligen inte så mycket. Vetenskapen är också ett slags kunskapssystem. Men astrologin är alldeles för ogripbar för att platsa i vetenskapens luxuösa, strikt logiska, sfär. Det finns däremot många som vill ha den dit. Varför? Jo, dess rykte om att vara idel vidskepelse skulle ju då försvinna. Och det vore utan tvekan väldigt bra. Och så lockar naturligtvis doktorshatten, härliga titlar med medföljande status och lön. Vem skulle väl tacka nej till att ha titeln professor i astrologi? Och vem vet? Till sist kanske ett lysande nobelpris. Skulle väl inte smaka helt fel?

Men den vetenskapliga världen backar med en rysning här och slår ifrån sig med näbbar och klor. Och på sätt och vis så förstår jag den. Den skulle förmodligen inte må så bra om ett sådant diffust system som astrologi trängde in på dess domäner. Vetenskapen har kämpat länge för att bli den rena och oantastliga kunskapsart den är idag. Dess system vill vara absolut vattentätt. Vad som upptäcks skall kunna upprepas och utföras av vem som helst. Var som helst och när som helst. Det skall helst kunna logiskt verifieras och klart förstås. Och det som skapas skall tryggt kunna luta sig mot enkla och kristallklara axiom, dvs. självklara sanningar.

I den tid den vetenskap vi har idag växte fram så var detta nödvändigt. Det vilade ett mörker av vidskepelse och villfarelse av allsköns art över världen. Världen behövde verkligen rensas upp. Och så skedde också, lyckligtvis. Men inte utan motstånd. Och det var ett mäktigt motstånd. Inte bara från "vanliga" enkla människor utan också från exempelvis kyrkan. Och den var starkt kopplad till det politiska system som då rådde. Lägg märke till att kungar och drottningar med tillhörande adel också är ett slags politiskt system. Men vetenskapen avgick som segrare. Och allsköns okunskap försvann. Men precis som när man skär bort en cancertumör så får även omgivande frisk vävnad följa med för säkerhets skull. Och så skedde även här. Mycket nyttig användbar kunskap försvann och blev sedd som onyttig vidskepelse. Ett exempel här är naturmedicin. Ofta av urgammal art. Vilket vi har all anledning att ångra idag. Men naturligtvis så förpassades även astrologin till den rena kunskapens soptunna. Men trots det så lyckades den märkligt nog överleva. Och blomstrade t.om. upp igen. Men då som ett slags tidsfördriv för inte så nogräknade suspekta personer. Alltså något som en vettig människa inte tog någon som helst notis om. Och det mesta människor visste om den var alltså att den kunde användas som ett slags oskyldigt tidsfördriv för överromantiska damer i tidningarnas horoskopssida. Och så var det med det.

Något som en gång sågs som ett av det viktigaste kunskapssystem världen hade att bjuda på och som fick ett kunskapssystem som astronomi och kanske också psykologi att växa fram, förpassades nu till kunskapens bakgård till lika sopberg som man behövde ha handskar på sig för att kunna vidröra. Så kan det gå. Att genier som t.ex. Kepler och Newton sysslade med astrologi var naturligtvis irriterande. Men så är det ju. När ett geni säger något som folk kan ha en förståelse för så lyser alla upp och säger: "Ohh… vad intelligent! Det är ju det jag alltid har sagt. Karl'n är utan tvekan ett geni!" Men om ett geni råkar kläcka ur sig något som folk inte håller med om, då låter det så här: "Ja. Det vet ju alla. Genier är ju lite rubbade någonstans. Det är ju inte direkt någon hemlighet. Men det får man ju ha ett visst överseende med. Eller hur? Skratt, skratt."

Jag personligen tillhör väl den lilla skara inom astrologin som absolut inte vill att astrologin skall få vara ett vetenskapligt system. Men av en helt annan anledning än den som vetenskapsmännen själva har.
Jag är av den åsikten att astrologin skulle förstöras om den blev en vetenskaplig disciplin. Det skulle förstöra något som är levande inom astrologin. Ett annat sätt att säga det är:
"Om du vill att något som är oerhört intressant istället skall bli oerhört tråkigt, så behöver du bara göra det till något vetenskapligt."

Någon har sagt att astrologi är hälften logik och hälften intuition. Och intuition finns det inte plats för i vetenskapens värld. Även om de som håller på med vetenskap, utan att reflektera över det, faktiskt använder sig av inte så lite intuition.

Dessutom innehåller astrologi mängder av diffusa saker som naturligtvis omedelbart skulle försvinna. Om astrologin blev vetenskapligt skulle det omedelbart förvandlas till något av stål och betong som skulle framstå som ytterst motbjudande.
Därför… Låt astrologin vara ett kunskapssystem skilt från vetenskapen. Det mår den bäst av. Däremot så finns det inget som säger att den skulle vara mindre värd än vetenskapen. Åtminstone inte som ett filosofiskt kunskapssystem.

…………………………….

Men vad är då egentligen astrologi? Vad kan man använda den till? Kan man titta på en horoskopskarta och avgöra om det är en man eller kvinna man har att göra med? Svaret här är nej.

Om man skulle exempelvis titta på Adolf Hitlers horoskopskarta när han som nyfödd sprattlade i sin lilla korg; skulle man då kunna utläsa vad han skulle utvecklas till och bli? Återigen blir svaret här nej.

Går det att se i en horoskopskarta om en människa är övervägande god eller ond? Svaret här är nej.

Skulle man via en horoskopskarta se om en bäbis skulle kunna bli en mästare i ishockey? Svaret här är nej.

Men hårfrisörska då? Det måste man väl kunna se? Åter igen nej.

Men vetenskapsman då? Går det i en karta att se om ens barn kommer att bli ett vetenskapligt geni? Och återigen är svaret här nej.

Går det att se om en kvinna exempelvis är nymfoman? Svaret här är definitivt nej.

Men om två bäbisar skulle födas exakt samtidigt och på samma plats. Kommer de då att bli ungefär likadana? Och här är svaret: Inte nödvändigtvis.

Men vad skall man ha astrologin till då? Det här verkar ju helt befängt. Man kan ju inte ha den till något vettigt.

Verkligen? Låt oss då först titta på vad en horoskopskarta egentligen visar fram.

………………..

En astrologisk horoskopskarta visar fram ett precist ögonblick i tiden. Ett exakt fryst ögonblick i rumtiden.
Den visar fram de exakta positionerna för stjärnor, planeter och även jorden i detta ögonblick.

Astrologi kommer av de grekiska orden "Astron", vilket betyder "stjärna", och "Logia" vilket betyder "studiet av".
Alltså: Studiet av stjärnorna.

Detta till skillnad från Astronomi vilket kommer av de grekiska orden "Astron" - "Stjärna" och "Nomos" vilket betyder "lag". Alltså: Stjärnornas lag.

Astrologi sysslar alltså med studiet av himlakroppar. Alltifrån solen och månen till stjärnor och asteroider. Och så naturligtvis vår egen lilla planet jorden. Men i en vanlig horoskopskarta så är jorden automatiskt med. Vi står ju någonstans på den och tittar ut mot stjärnorna. En punkt som är ytterst intressant på den kallas Ascendenten. Förkortas vanligtvis Asc. Det är denna punkt i öster som markerar var solen kommer att gå upp på morgonen. Men den markerar hela tiden också var planeterna stiger upp och börjar sin vandring på himlavalvet. Och därmed också var den sk. zodiaken stiger upp i öster.

En annan punkt som anses viktig är den så kallade Medium Coeli. Förkortas vanligtvis MC. Den visar den punkt där solen står högst på himmelen. Alltså när man står och tittar mot söder. I och med att den visar var en planet står som högst på himlen relativt oss så anses den viktig inom astrologin. Punkter som visar på ett ytterlighetsläge för himlakroppar är alltid intressanta inom astrologin. Exempelvis när en planet blir först synlig vid den östra horisonten. När den står högst på himlen. När den försvinner vid den västra horisonten. Och när den till sist har kommit till sin lägsta punkt.

För att göra saker och ting enklare inom astrologin så kallas även solen och månen för planeter. Inte för att de skulle vara några planeter men… det blir enklare så. Men asteroider kallas fortfarande för asteroider även om de egentligen behandlas på samma sätt som planeter.

Men som en kuriositet kan nämnas att även vår måne är så stor att den faktiskt kan ses som en planet. Så egentligen bor vi i ett dubbelplanetsystem. Fast vi väljer oftast att inte se det på det sättet. Vi vill gärna att vår kära måne skall få förbli och vara just en måne. Det är kanske inte lika romantiskt att se den som en planet. Men planeten pluto har plötsligt degraderats och blivit en dvärgplanet. Detta beroende på att vissa astronomer ville ha vissa bestämda definitionsramar att gå efter. Och vår stackars pluto lyckades inte uppfylla kraven här. Men det finns ju alltid folk som vill krångla. Det tycks de må bra av. Och vem vet? När de har krånglat färdigt så kanske pluto blir planet igen. Man skall aldrig säga aldrig.

…………………………..

Men vad handlar då astrologi egentligen om? Vad får man ut av den?

Svaret här är att man kan lära känna sig själv bättre och få en större förståelse för varför vissa saker fungerar som de gör. Man får en ny referensram och många saker framträder på ett nytt och tydligare sätt. Och lär man känna sig själv bättre så kommer man automatiskt att förstå andra människor bättre. Och naturligt vis blir detta intressant. Att kunna förstå sig själv och sin omvärld bättre är alltid intressant.

Men astrologi är mer än så. Mycket mer.

Astrologi leder en fram mot nya spännande horisonter. Att bli medveten om att allt i universum tycks hållas ihop och även styrs av sällsamma krafter och energier är alltid spännande att komma underfund med. Allt blir på något sätt en helhet. En helhet där de ingående delarna samverkar på olika sätt. Och det gäller allt från hela solsystemet till en liten människa som befinner sig på vår planet.

När vi betraktar ett horoskop så ser vi ju egentligen en utvald del av rymden. Men också vår planet. Och till sist så ser vi oss själva. En slags karta av vårt inre. Som egentligen innehåller i sig universum, solsystemet, vår planet men också en själv. Som en enda helhet. Och till sist … som en magisk enhet.

Så nog är astrologi intressant alltid. Det är svårt att förneka. Så om man bestämmer sig för att tränga djupare in i denna kunskap så har man gjort ett gott val. Livet lyser upp och blir på något sätt spännande och helt nytt igen. Och här finns mycket att lära. Men gör inte misstaget att se det som en vanlig tråkig skola. Ta det lugnt. Börja med att se allt som en introduktionsföreläsning. Få en smula överblick av det hela. Det skall vara roligt, spännande, stimulerande och inspirerande. Aldrig ett tvång. Först när det uppfyller dessa kriterier så förblir det intressant. Och sträva inte i första hand efter att bli en astrolog. Så länge du ser dig som en nybörjare så öppnas hela tiden nya spännande horisonter och vyer.

Trevlig resa!

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Annons:
Kyllan56
2016-10-04, 12:51
#1

greenseng du har lyckats igen!SkrattarJag älskar dina filosofiska betraktelser och funderingar kring livet och astrologin.

I det mesta håller jag med dig och jag fastnade för att astrologi innehåller både logik och intuition. För intuitionen när man tolkar ett horoskop är kittet som får delarna att bli en helhet. Inte sällan se man det hos astrologer att de räknar upp en massa olika egenskaper men utan att få ihop det till ett språk.

För mig är astrologi ett av Universums språk för att förklara skeenden, människors personligheter, hur människor interagerar m.m. 

Personlighetsastrologi i psykologisk bemärkelse är ung i astrologins historia där den från början användes mest för att förutspå framtiden. När man tittade på en persons horoskop var det andra parametrar man tittade på, som om man skulle lyckas i livet, hur man genom sitt horoskop skulle påverka skeenden i omvärlden och så vidare. Indisk astrologi liknar mer den traditionella astrologin.

För mig som gillar psykologi ser jag astrologin som en annan infallsvinkel till att förklara människan. Universum har gett oss flera språk, eftersom människor är olika. Vetenskapen är ett annat språk.

För mig är astrologin ett "fingeravtryck" som fryses i det ögonblicket du födds. Din astrologiska genetiska karta. Dina styrkor och svagheter.  En målarbok, där linjerna  redan är dit satta. Efter födseln är det miljön, i form av den närmsta familjen, var i världen du är född och andra bakomliggande variabler, som kommer bestämma hur individens målarbok färgas. 

Det gör precis som du säger att man även, om man är födda på samma dag och klockslag inte behöver bli "lika".  För en kan miljön stressa de negativa sidorna i horoskopet och för en annan de positiva. Naturligtvis finns det en inre likhet i personligheterna, men hur de utvecklas kan bara miljön bestämma.

Astrologi är för mig arketyper/mönster, som projiceras på en karta och deras inbördes förhållande till varandra. Inte konstigt att Carl Gustav Jung även var astrolog.  Därför upplever jag att Jung är den inom psykologins sfär, som på bästa sätt kunna koppla människan inte bara till sin direkta omgivning utan till Universum. 

Som du märker greenseng är din artikel av en sådan god kvalitet och har en sådan kraft att den får igång ens filosofiska funderingar. I alla fall mina. I min bok betyder det att du lyckats inte bara fånga din läsare utan också få läsare att spinna vidare. Bra gjort!Skrattar

Tack!Glad

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Farwuq
2016-10-04, 15:56
#2

Bravo!
🌺

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Tarotstollan
2016-10-04, 21:54
#3

Härligt! Lätt att förstå! Bra gjort!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

greenseng
2016-10-06, 02:45
#4

  Tackar för alla kommentarer här! 🙂

Ja, Kyllan. Jag ser också astrologin som ett universellt språk. Och den runda lilla "kartan" kan beskriva mer än man först tror. Ibland beror det på vilken "medvetenhetsnivå", eller djupt förenklat, vilket humör man är på när man ger sig i kast med att tolka informationen som kartan ger.

Den vanliga accepterade informationen av och från astrologer är ju alltid där. Man kan här använda astrologiska böcker som ett slags uppslagsverk. Men ibland vill man ju testa att gå utanför ramarna. Att försöka pussla ihop informationen och få en helhetsbild av kartan. Att försöka nå den nivå där helheten beskriver mer än de ingående delarna säger. Och här råkar man ofta på problem. Den "känsla" som horoskopet ger är det ofta inte så lätt att sätta ord på. Hur beskriver man egentligen ett sådant fenomen som en "personlighet". Inte alltid det lättaste.

Jag minns när en vän beskrev en fråga som hans lilla son ställde till honom en gång.

"Pappa. Vad är grön för färg?"

Och han blev helt ställd. Det var ingen tvekan om att barnet visste hur färgen grön såg ut och kunde skilja den från färgen blå, exempelvis. Frågan var betydligt djupare. Och han kunde inte svara. Att exempelvis svara med vilket frekvensområde grönt låg inom fungerade inte här. Frekvensområden låg utanför barnets referensram. Och att barnet här arbetade hårt med att skapa sin egen personliga referensram samt att förstå exempelvis pappans referensram, var helt uppenbart här. Att försöka förstå ett barns referensram innan den är helt färdig är inte direkt det lättaste i livet. 🙂 Kan färgen grön göra dig på gott humör, exempelvis? Kan den ge dig en smakupplevelse? Vad är egentligen färgen grön? Vad är färger för slags fenomen? I barnens magiska värld är det få saker som är självklara. Och de som är det behöver inte alls vara självklara för en vuxen person och vice versa.

Och jag tror att vi ibland kan stöta på samma typ av problem inom astrologin.

Ibland tycker jag att en astrologisk karta påminner om en gammaldags tävling, en sk. "Orientering". Där är det någon som går ut i naturen och placerar ut kontroller och märker ut dessa kontroller på en karta. Sedan är det upp till deltagarna att hitta dessa kontroller. Kontrollerna är satta och kan inte ändras. Men hur man hittar dem är upp till en själv. Man kan ta ut en kompassriktning och slaviskt följa den genom sjöar och uppför berg. Eller så kan man välja en lättare och bekvämare väg och följa vägar och stigar som leder fram till kontrollerna. Här har man ett fritt val. Och man upptäcker snart att den kortaste vägen inte alltid är den lättaste. Här handlar det om en samverkan mellan kompass och karta.

Det samma gäller astrologin. Omgivningen här är zodiaken. Kontrollerna är planeterna. Planeterna kan inte ändras. De är där de är och skapar tillsammans i sina positioner ett komplext grund-personlighetsfält. Med sitt speciella energi och potential-mönster. Detta kan inte ändras. Men vi är fria att använda det på vilket sätt vi vill. Där har vi vår personliga frihet. Som då naturligtvis blir påverkad av en omgivning men även av de psykologiska och fysiologiska förutsättningar vi har. Dessa förutsättningar beskrivs till en viss del av själva horoskopet, men långt ifrån allt.

Och de kan på olika sätt ändras. Genom exempelvis fysisk och psykisk träning. Till psykisk träning räknar jag även in här studier, t.ex. Eller meditation. Och även en sådan sak som interaktion med andra människor i exempelvis diskussioner av skilda slag. Eller konstnärligt skapande. Osv.

Det här visar på och förklarar en intressant sak. Det är näst intill omöjligt att titta på ett horoskop och förutsäga att en människa t.ex. skulle bli professor i psykologi. Men däremot om en människa har blivit professor i psykologi så kan man ofta hitta saker i horoskopet som pekar på att detta är en möjlighet som faktiskt står till buds för människan i fråga. Och då som en helt naturlig och många gånger självklar möjlighet. De flesta människor har väl möjlighet att på det ena eller andra sättet faktiskt kunna bli professorer inom psykologin. Men det är långt ifrån alla där detta finns som en självklar naturlig möjlighet.

Mycket kan förklaras nästan skrämmande klart med ett horoskop men det är extremt svårt att göra förutsägelser. Vad man eventuellt kan göra är att visa fram möjligheter som är helt naturliga för just det personlighetsmönstret man kan utläsa från koroskopskartan. Hur kan man bäst använda de energimönster och potentialer som kartan visar fram?

Sedan är det ju helt upp till en själv hur långt man vill och även kan gå när det gäller en människas horoskop. Ibland kan det faktiskt handla om rena "tillfälligheter" här.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Kyllan56
2016-10-06, 16:01
#5

# 4 Klok som alltid!😃Jag gillar liknelsen med zodiaken och planeterna vid orientering!

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

greenseng
2016-10-06, 19:24
#6

🙂

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Annons:
Nanny64
2016-10-08, 11:40
#7

Hej alla! Greenseng och Kylan56, ni är FANTSTISKA lärare båda två!! Ni gör ämnet Astrologi så spännande så det känns i hela kroppen att man vill veta mera …. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Fortsätt med att lära och förklara som ni gör! Det är så inspirerande ska ni veta! TACK, 🌞🙋⭐️

Kyllan56
2016-10-08, 12:38
#8

Tack själv Nanny64!🌺Det är framförallt kul att få feedback för att vi är med och inspirerar dig till att vilja lära dig mer om astrologi! Det är det som är meningen.😃

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Farwuq
2016-10-08, 16:59
#9

Astrologi lever tack vare er.
🌺🏆

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

greenseng
2016-10-09, 12:46
#10

  Tack Nanny! 🙂

Känns det så tja… då har vi väl lyckats, antar jag. 😎

Alltså Draken… Vad kunde vi gjort utan dig? Bara undrar så där i all stillsamhet. 😉

Sitter just och funderar på mysteriet med Zodiaken. Och zodiaken är faktiskt ett mysterium. Ett mysterium som sträcker sig bortom tid och rum och som försvinner någonstans i historiens och mytologins ogenomträngliga dimmor.

Människan har väl alltid tittat upp mot stjärnorna och försökt tyda deras språk. Hittat hemliga meddelanden och gömda hemligheter i de strukturer som stjärnorna kan skapa. Det var ett tag sedan jag första gången stötte på denna idé att stjärnorna kunde vara ett språk. Och att det fanns folk som kunnat lägga ner nästan ett helt livs arbete på att försöka få ut något av detta.

Och jag misstänker att när man som barn första gången blir medveten om stjärnorna som glittrar i natten, upplever samma hänförelse som faktiskt våra förfäder måste ha gjort.

Och det tog väl ett tag innan människan förstod att de flesta stjärnor stod stilla relativt varandra men att det fanns undantag. Det vi känner som planeter idag. Och till sist kom man underfund med att även solen rörde sig inom samma sjärnkonstellationer som dessa rörliga stjärnor, dessa planeter, gjorde.

Alltså följde denna cirkel av stjärbilder som kallas Zodiaken.

Som sedemera har blivit den grundram som astrologin utspelas inom.

Naturligtvis finns det hur många frågor som helst att ställa här. Tittar jag upp mot stjärnorna så får jag det svårt att få ut just de strukturer som våra förfäder fick. Som exempelvis lejon, jungfru, våg… Varför valde man just dessa figurer? Det gick säkert att se andra figurer här. Men jag tror inte det var en tillfällighet att man valde just dessa. Men i sådana fall… Vad låg bakom dessa val? Något som antagligen blir svårt att få svar på idag.

Men… trots det… figurerna är en slags markörer. Ungefär som siffrorna på en gammaldags rund klocka. Och varje position här utmed denna urtavla visar var vi befinner oss när det gäller ett energifält. Och varje planet visar på hur detta energifält kan påverkas. En planets inverkan och placeringen inom energifältet ger information här.

Och den största påverkan har naturligtvis solen här. Den är så stark att den faktiskt kan ge oss information om energifältets olika delar. Är solen i lejonet så läser vi om lejonets egenskaper. Men hur många lejon i världen vet om att de är lejon på grund av att solen var i lejonet när de föddes? Och om de tittar astronomiskt på det; var verkligen solen i lejonet den dagen de föddes?

Ett litet mysterium! Eller hur?

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Nanny64
2016-10-14, 22:19
#11

Hej allihopa! Jag älskar att komma in på denna sida och läsa sådant som är så bra skrivet! 👏🏻👏🏻👏🏻💐💐💐💐💐👍👍👍👍🌞⭐️💁 TACK!

Upp till toppen
Annons: