Annons:
Etikettallmän-astrologi
Läst 12603 ggr
Farwuq
2013-08-31, 07:06

Grunden till dagens Astrologi Ⅰ

Här kommer första delen i Greensengs artikelserie: Det finns en tidlös kunskap som kallas - "Varats Språk i Världen". Den har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Dock är det få som har tillgång till den som helhet. Den är mycket svår på grund av sitt snabba flöde men också på grund av att informationen ibland är svårtolkad. Att göra denna kunskap mer lättfångad, men också tillgänglig för ett större flertal, var naturligtvis en dröm. Till sist vände man blicken mot stjärnorna och insåg att drömmen kunde förverkligas.

Det finns en tidlös kunskap som kallas - "Varats Språk i Världen". Den har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Dock är det få som har tillgång till den som helhet. Den är mycket svår. På grund av sitt snabba flöde men också på grund av att  informationen  ibland är svårtolkad.  Att göra denna kunskap mer lättfångad, men också tillgänglig för ett större flertal, var naturligtvis en dröm. Till sist vände man blicken mot stjärnorna och insåg att drömmen kunde förverkligas.

Dock kan man naturligtvis sätta ner foten på en mer logisk plattform och tala om "Ordning i Kaos". Universum har haft tiden på sig. En tidsrymd vi aldrig helt kan uppfatta eller förstå. Under en så lång tidsrymd så skapas alltid en balans och harmoni med cykler. Även i det mest kaotiska system. En jämvikt som dock är i ständig förändring. Och den genomsyrar kosmos. Allt ifrån makro-kosmos ner till mikro-kosmos. Alltså från galaktiska system ner till atom och partikel-nivå. Och därmed passeras också det man kan kalla Normo-kosmos. Alltså vår vanliga vardagsvärld.

Detta gäller naturligtvis även vår egen sols vandring i vintergatan. Våra planeters vandring kring solen. Och vår egen planets rotationer kopplat till dess egen axel. I detta system finns en observerbar koppling eller korrelation till världen och våra egna liv. Detta kunskaps-system har ett namn.

Det kallas Astrologi.

I sin egentliga grund har alltså astrologin inte så mycket med planeter och stjärnor och andra himlakroppar att göra. Dessa är bara verktyg, ungefär som en klocka är ett verktyg att mäta tid. Men egentligen har klockan ingenting med tiden som fenomen att göra. Man kan inte styra tidsströmmen genom att ställa om klockan. Eller om klockan går sönder så stannar inte tiden.

Detsamma gäller astrologin. Det förmodligen bästa sättet att få en uppfattning om den från en logisk ståndpunkt är att tala om Cykler. Cykler som genomsyrar kosmos och hela vår värld. Cykler som också kan observeras. Cykler som åtminstone ibland kan tolkas och ges en mening.
_
Detta_ är vad astrologin sysslar med.

Men hur?
Tag en liten titt på bilden nedan.

Intro

Stor bild här.

Den representerar ett hjälpmedel inom Astrologin som kallas Horoskop.

Jag har valt att filtrera bort planeterna här för att göra den mer överskådlig. De flesta känner antagligen till det som kallas Tecken som går i en ring runt i horoskopet. Börjar med Väduren och fortsätter sedan med Oxen för att till sist avslutas med Fiskarna.

Dessa tecken är också kopplade till siffror. Eftersom väduren är det första tecknet så är den kopplad till siffran 1. Oxen är sedan kopplad till siffran 2 och till sist fiskarna som blir kopplat till siffrorna som symboliserar nummer 12. Dessa tolv tecken brukar kallas Zodiaken och har en direkt koppling till något som kallas det Ekliptiska referenssystemet. Alltså det som vi ser som de astrologiska stjärnbilderna som ligger som en ring på himlen runt jorden.

Horoskopet här, eller kartan som det ibland kallas för, innehåller två andra punkter. Ascendanten, ofta refererad till som Asc och Medium Coeli som brukar refereras till som MC.

Ascendanten, eller Asc, är en punkt vid horisonten till öster där solen kommer att gå upp på morgonen. Den flyttar sig hela tiden mellan Nord-Ost och Syd-Ost. Egentligen markerar den skäningspunkten mellan Ekliptikan, eller Zodiaken, och horisonten. Det är där planeterna stiger upp under dygnets gång. Jag misstänker att våra förfäder såg den som den viktigaste astrologiska punkten. 

Medium Coeli, eller MC, visar den punkt där solen kommer att stå i söder. Eller där Meridianen korsar ekliptikan. Meridianen är alltså den linje som går från Nordpolen till Sydpolen och rör vid dina fötter. Alltså din lokala Longitud.

I horoskopet ovan så är Asc riktad direkt mot öster och MC mot söder. Vi står alltså vända mot söder och har då öster till vänster om oss. Man tänker sig också att den övre halvan av horoskopet, alltså den del av horoskopet som är ovanför Asc, visar den övre halvan av världen och den undre halvan av horoskopet då den undre halvan av världen.

Den punkt som ligger motsatt till ascendanten kallas Descendanten och den punkt som ligger motsatt till medium coeli heter Imum Coeli. Dessa två punkterna är inte markerade här.

Vi har nu talat om Zodiaken och några punkter kopplade till den. Men man upplevde snart att man behövde lite mer. Och därför skapade man en ny Zodiak.

Startpunkten för den vanliga zodiaken ligger där stjärntecknet Väduren startar. Men startpunkten för den nya zodiaken ligger där Ascendanten är. Och istället för tecken har man här något man kallar för Hus. Man delar upp dem i Hus 1, Hus 2 och till Hus 12. De är utmärkta på horoskopet ovan som numrerade "tårtbitar". Vi ser att i horoskopet ovan så sammanfaller de med tecknen.

Detta behöver dock inte alltid vara fallet. Faktum är att det nästan är att se som ett undantagsfall när de sammanfaller. På ett dygn har jorden roterat runt ett helt varv och således har tecknen på horoskops-kartan också roterat ett varv. Om vi tittar på horoskopet nedan så ser vi hur det ser ut när en timme har förflutit.

Stor bild här.

Ascendanten pekar nu in i stjärntecknet Oxen. Och därmed så börjar också Hus 1 i Oxen. Vi kan nu se en helt ny bild och kanske också börja ana hur en helt ny personlighet börjar ta form. Och detta redan innan planeterna finns med.

Vi kan också se en ny punkt här. Men egentligen är den inte säskilt ny. Den kallas Ekvatoriell Ascendant och benäms ofta Eq. Den visar helt enkelt ungefär var Öster är. Jag säger ungefär för det kan ibland skilja några grader på grund av astronomiska beräkningar. Men man kan lugnt se den som öster. Ascendanten pekar alltså här åt Nordost. Eq är alltså alltid ungefär 90° från MC. Den sätts oftast inte ut i horoskop. Fast jag tycker det är kul att ha med den. Den ger mig en mer lokal känsla för horoskopet.

Tja… då har vi väl börjat då…

Men än så vet vi ju inte så mycket om vad tecknen och husen egentligen har att berätta. Och inte om planeterna heller. Men vi får väl försöka avhjälpa denna något irriterande situation i nästa avdelning.

cu

हूं

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Pagan
2013-08-31, 17:51
#1

Å tack så mycket. SÅ himla bra beskrivet🙂Nu kan man ju börja fatta lite. Får bokmärka denna. Ser framemot nästa del.

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

[greenseng]
2013-08-31, 22:29
#2

Tackar. Tackar. 🙂

[Sol69]
2013-08-31, 23:03
#3

Kanon fin artikel 👍

Farwuq
2013-09-01, 06:37
#4

Ja klar och förstklassig, tack Greenseng.

👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[greenseng]
2013-09-01, 15:40
#5

#3

#4

Vi får väl se hur nästa blir. 👋

Fdtr
2013-10-31, 09:14
#6

Men det finns väl två "skolor" när det gäller husen? Ett där de är lika stora och ett där de varierar?

Det är ingen vits att ha huvudet upp i det blå om du inte har fötterna stadigt förankrade på jorden.

Annons:
Farwuq
2013-10-31, 10:56
#7

Ja det finns flera skolor. En del passar bättre på höga latituder, andra inte.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: