Annons:
Etikettallmän-astrologi
Läst 3125 ggr
Farwuq
11/11/18, 1:35 PM

Månnoderna

Månnoderna, också kallade för Månknutarna, är de bägge skärningspunkterna (orbitala noder) som månbanan har med solbanan.

Att dessa noder uppstår det beror på att månen inte följer ekliptikan fullt ut. Månens bana avviker nämligen med 5° från Solens skenbara bana runt jorden, den så kallade Ekliptikan.

För att förklara det lite enklare så kan man säga att: Norra Månnoden är den skärningspunkt där Månens bana passerar/skär solbanan (Ekliptikan) på sin väg upp mot Jordens norra halvklot. Södra Månnoden är den skärningspunkt där Månens bana passerar/skär solbanan på sin väg mot södra halvklotet.

I den indiska astrologin har dessa båda punkter fått sina namn efter demonerna Rahu och Ketu. Rahu är norra noden ”drakhuvudet” och Ketu är södra noden ”draksvansen”.

Dessa bägge punkter är viktiga för att förutsäga förmörkelser.

En månförmörkelse kan endast inträffa när fullmånen befinner sig inom ett intervall på 11° 38' ecliptisk längdgrad från en av de bägge noderna, medan en solförmörkelse endast kan uppstå när nymånen befinner sig inom ett intervall på 17° 25' ecliptisk längdgrad från en av de bägge noderna.

Ett exempel taget ur luften, allt för att förenkla det hela: om södra (eller norra) noden befinner sig på 15° Vattuman och fullmånen är inom intervallet ± 11° 38' från denna punkt, dvs. ungefär inom intervallet 4° till 26° Vattuman, då blir det månförmörkelse.

Nästa exempel: om södra (eller norra) noden befinner sig på 5° Lejon och nymånen är inom intervallet ±17° 25' från denna punkt, dvs. 18° Kräfta till 22° Lejon, då blir det solförmörkelse.

Som en följd av de sammanställda rörelserna hos både Jorden och Månen i relation till Solen och Zodiaken så sker en långsam förskjutning av de bägge noderna retrograt dvs. bakåt i förhållande till de fysiska planeterna genom Zodiaken.

Det tar 18,612958 år (6 798,383 dagar) för nodpunkterna att fullborda ett helt sådant varv.

Lite grovt tillyxat så kan man säga att det tar 1,55 år eller 566,5 dagar för en nodpunkt att genomkorsa ett zodiaktecken.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

  • Redigerat 10/29/20, 3:21 PM av Staffan
Annons:
RosaKatten
11/14/18, 2:33 PM
#1

Hej Draken, kul att se dig igen!🤗 Väldigt intressant detta med noderna men ganska svårt att greppa.

Wilyamna
11/14/18, 9:04 PM
#2

Vad roligt att läsa hur mån noderna hänger ihop med både månen och solen även om det var lite komplicerat 😉 Mera artiklar efter vad krafterna orkar Draken, så roligt att få ta del av din kunskap 🌻

Farwuq
11/15/18, 7:45 AM
#3

Nja komplicerat skrivet, det vet jag inte det är nog mycket värre i verkligheten.
😃
Jag ska se om jag hittar något i mitt minne som är värt att skriva om.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

RosaKatten
11/16/18, 5:31 PM
#4

#3 komplicerat skrivet är det nog inte, det är väl snarare ämnet som är komplicerat. Men väldigt intressant! Tack Draken för att du informerar oss😀

Farwuq
11/18/18, 3:20 PM
#5

Om man har förmågan att skapa 3D bilder i huvudet är det inga problem.  😃

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: