Aspekter

Konjuktion

2012-06-18 18:35 #0 av: Farwuq

När två eller flera planeter befinner sig nära varandra i horoskopet, säger man att de bildar konjunktion med varandra. Konjunktionen är den starkaste aspekten i horoskopet.

En konjunktion är när två himlakroppar eller andra punkter med liknade status (t.ex. Ascendenten) befinner sig mycket nära varandra. Men brukar att 10° avvikelse från varandra är godkänd.

Innebörden är att planeterna och/eller punkterna som ingår bildar tillsammans en förening av sina respektive energier. De är uppblandade, därför de agerar de tillsammans. Ju närmare de är varandra desto påtagligare blir dessa kombinerade energier, kraften är större och annorlunda än summan av de inverkande planeterna. Det är som om de har bildat ett nytt slags ”planetpunkt”, en punkt som innehåller de ingående planeternas anlag, men dessutom därutöver sitt eget särdrag.

En konjunktion är en mycket viktig tilldragelse i ett horoskop, men det gäller att vara observant på var de ligger i horoskopet. Man ska vara observant på zodiakteckens och husens gränser. Konjunktionen försvagas och får en annan karaktär om den går över hus- eller zodiakgränserna. Här bör man notera att ett hus eller zodiaktecken är starkare i sin början än i sitt slut.

Eftersom varje planetpunkt rör sig över zodiaken med olika hastighet, skiljer det i hög grad på hur ofta de kommer i konjunktion med varandra. Sker det ofta har de mest en individuell karaktär i horoskopet, sker det sällan är deras betydelse gemensam för större grupper eller hela generationer.

 

Frekvens för de yttre planeternas konjunktioner:

 

Saturnus

Uranus

Neptunus

Pluto

Jupiter

20 år

14 år

13 år

12 år

Saturnus

 

45 år

36 år

33 år

Uranus

 

 

171 år

127 år

Neptunus

 

 

 

492 år

 

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2012-07-17 00:06 #1 av: Amon

Jag tycker att det här med konjunktioner är faschinerande och de är oftast tydliga och framträdande kraftpunkter i horoskopet.

Men jag brukar använda en strängare "orbis" än tio grader. Max en fem - sex grader för att kallas för konjunktion - eller uppåt högst sju - åtta grader om det gäller konjunktioner till solen, månen eller Ascendenten. Ju närmare planeterna står varandra - desto starkare blir den förstås - och allra bäst är om den är inom ett par - tre grader.

Det är intressant att se hur planeter i konjunktion med tex. Solen, Månen och Asc - kan påverka energin av deras egen plats i tecken och hus.

Många har tex Solen i konjunktion med Venus eller Merkurius - då deras banor går väldigt nära solen - från jorden sett. När venus "smälter samman" med solen - så ger det också personen en hel del extra charm och positivitet - och med merkurius nära solen - så får vi plöstligt en mera rörlig, kvicktänkt och kommunikativ person.

Om Solen tex befinner sej i konjunktion med den allvarliga Saturnus - i Skyttens tecken - så ger då Saturnus ett större allvar och målmedvetenhet till Solens placering i den glada och sorglösa Skytten.

Och motsatt - om Solen i Stenbocken bildar en konjunktion till Jupiter - så lättar den betydligt upp den allvarsamma och strävsamme Stenbockens inställning till livet.

 

Anmäl
2012-07-17 00:36 #2 av: Amon

Vissa år har vi väldigt ovanliga konjunktioner mellan de långsamma planeterna - och då föds det många barn med dessa mycket ovanliga kraftpunkter i sina horoskop. Och beroende på var de hamnar - i vilket tecken, hus och om de är nära någon speciell planet eller axel - så kan de få större eller mindre betydelse i varje enskilt horoskop.

Från slutet av oktober 1955 - till mitten av juli 1956 befann sej Jupiter och Pluto i konjunktion alldeles i slutet av lejonets tecken. Jupiter står bla. för expansion - och Pluto som står för transformation - död och pånyttfödelse. (Lejonets tecken är ju också "kungen" av stjärntecknen - och den som gärna vill synas och glänsa..) Denna konjunktion är väldigt kraftfull - och där den hamnar på en speciell plats i horoskopet hos vissa personer - så kan den ge en enorm kraft och påverkan.

Det var det året det föddes så många framgångsrika svenska sportstjärnor - som Ingemar Stenmark, Björn Borg, Linda Haglund, Frank Anderson mfl.

Åren 1964 - 1968 befann sej Uranus och Pluto i konjunktion i mitten av jungfruns tecken. Många är födda med denna mycket ovanliga konjunktion - som är otroligt kraftfull. Det sägs att det är dessa "barn" - nu är de snart i femtio-års åldern - är de som skall förändra världen..

Anmäl
2012-07-17 07:43 #3 av: Farwuq

Ja, konjuktionerna är intressanta.

Det stämmer att orbisen är ett ämne för diskussion, ungefär som när det är mörkt och när det är ljust på morgonen. Givet är att det inte finns en absolut gräns utan den är smygande, men kan ana eller man kan märka det tydligt. Med en bredare och något generösare orbis kan man även fånga det mer subtila. Men som du säger så är det de inblandade punkterna som avgör tyngden i det hela.

Som du säger så ger de långsamma planeterna upphov till ”generationerna”. Jupiters omloppstid på ca 12 år genererar grupperingar som t.ex. ”40-talister” etc. Eller som i ditt exempel till framgångsrika idrottsmän Världsförändrarna från 60-talet, de ger lite hopp om framtiden.

Själv är jag född med en stor komet på himlen nämligen Arend-Rolands komet, den förefaller inte ha haft särskilt positiva influenser, den ligger - om jag inte räknat fel - i sextil till Merkurius, kvadratur till ASC trigon till Uranus och opposition till Jupiter.

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.